Izvor: B92, 02.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS sutra bira predsednika stranke

Beograd -- Sutra će se u Sava Centru održati 7. kongres Socijalističke partije Srbije na kojem će biti biran novi predsednika te partije.

Da bi ovaj kongres mogao da prestavlja i prekid sa Miloševićevim nasleđem, možda najbolje pokazuje i odluka čelnika SPS-a da, kako saznaje B92, njihova izborna lista nosi ime novoizabranog predsednika partije, a ne Slobodana Miloševića.

Tokom devedesetih godina prošlog veka, za vreme Miloševićeve vlasti u sedište SPS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su mogli ući samo probrani. Danas skoro i da nema obezbeđenja i Miloševićevih slika na ulazu.

Glavni kandidati za novog lidera SPS-a, Zoran Anđelković i Ivica Dačić, kažu da su svesni da je Miloševićevo vreme zauvek završeno.

Ipak, na kongresu će biti usvojena rezolucija "o istorijskom značaju i ulozi Slobodana Miloševića". Inače i Anđelković i Dačić kažu da su njihovi glavni argumenti u trci za novog predsednika SPS-a, to što su, između ostalog, ne samo sačuvali tu stranku 5. oktobra, već je vratili na političku scenu Srbije.

Na Sedmom kongresu SPS-a oko 2.400 delagata izabraće novog predsednika partije, a kandidati su: predsednik Glavnog odbora Ivica Dačić, generalni sekretar Zoran Anđelković, potpredsednik Milorad Vučelić i Petar Škundrić.

Dačić je dobio najviše glasova opštinskih odbora, a sa druge strane Zoran Anđelković među članstvom po mnogima uživa najveće poverenje.

Ukoliko niko ne pobedi u prvom krugu, u drugom krugu će, po svemu sudeći, presudno kom kandidatu će se prikloniti Vučelić i Škundrić.

Prethodno su svoje kandidature za predsednika SPS-u povukli Žarko Obradović i Milomir Minić, koji će se kandidovati za druge funkcije u stranci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.