SPS se ne odriče socijalizma

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS se ne odriče socijalizma

No­vi­na u pro­gra­mu so­ci­ja­li­sta je ja­san so­ci­jal­de­mo­krat­ski kon­cept ko­ji je u pro­gra­mu sta­rom sko­ro dve de­ce­ni­je bio ne­ja­san i sa­kri­ven

De­mo­krat­ski so­ci­ja­li­zam i me­šo­vi­ta pri­vre­da i da­lje su srž pro­gra­ma So­ci­ja­li­stič­ke par­ti­je Sr­bi­je ko­ji se me­nja po­sle 18 go­di­na. Pred­sed­nik Ivi­ca Da­čić re­kao je da su ide­je so­ci­ja­li­zma i de­mo­kra­ti­je ne­raz­dvoj­no >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po­ve­za­ne u de­mo­krat­ski so­ci­ja­li­zam i ute­me­lje­ne na osnov­nim vred­no­sti­ma – slo­bo­de, so­ci­jal­ne prav­de i jed­na­ko­sti i so­li­dar­no­sti. „SPS se za­la­že za slo­bo­du u dru­štvu i pri­vre­di, jed­na­kost svih pred za­ko­ni­ma, prav­nu dr­ža­vu i vla­da­vi­nu pra­va, so­ci­jal­no od­go­vor­nu dr­ža­vu, efi­ka­snu, de­par­ti­zo­va­nu i jef­ti­nu jav­nu upra­vu, re­for­mi­sa­nu lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu, rav­no­prav­nost svih gra­đa­na, bez ob­zi­ra na nji­ho­vu ve­ru ili pol, ostva­ri­va­nje pra­va na­ci­o­nal­nih ma­nji­na…”

„Za dve de­ce­ni­je pro­me­ni­le su se okol­no­sti u ko­ji­ma smo na­sta­li i u ko­ji­ma je pro­gram pi­san”, ka­že pro­fe­sor dr Mi­lan Jo­va­no­vić, pred­sed­nik Po­li­tič­kog sa­ve­ta SPS-a, ru­ko­vo­di­lac gru­pe ko­ja je sa­či­ni­la no­vi pro­gram. On će bi­ti pre­zen­to­van na sed­ni­ci Glav­nog od­bo­ra 17. ju­la, na dva­de­se­to­go­di­šnji­cu osni­va­nja stran­ke, po­sle če­ga će bi­ti pu­šten u jav­nu ras­pra­vu po op­štin­skim od­bo­ri­ma, a usvo­ji­će ga na kon­gre­su stran­ke kra­jem go­di­ne.

„Pro­šli smo kroz sve ne­da­će rat­nih stra­da­nja. Ne­sta­le su tri dr­ža­ve u ko­ji­ma smo ži­ve­li. Osta­li smo bez su­ve­re­ni­te­ta na de­lu te­ri­to­ri­je. Pro­me­njen je si­stem vred­no­sti. Iz­me­njen je po­li­tič­ki si­stem i sve po­li­tič­ke in­sti­tu­ci­je. Iz­vr­še­na je pri­va­ti­za­ci­ja. Svet­ski po­re­dak se iz­me­nio u ge­o­stra­te­škom, eko­nom­skom i po­li­tič­kom smi­slu. Pro­me­ne u na­šem re­gi­o­nu su još oči­gled­ni­je. Eko­nom­ska kri­za otvo­ri­la je iz­no­va di­le­me raz­vo­ja, re­sur­sa, ener­gi­je, eko­lo­gi­je, su­ve­re­ni­te­ta, ljud­skih pra­va, me­đu­na­rod­nih or­ga­ni­za­ci­ja, ve­li­kih si­la. Pro­me­ni­la se sa­ma SPS. Pro­me­ni­le su se par­ti­je u sve­tu – nji­ho­vo de­lo­va­nje i funk­ci­o­ni­sa­nje. Pro­me­ni­li su se na kra­ju i pro­gra­mi par­ti­ja”, ka­že Jo­va­no­vić.

No­vi pro­gram, usvo­jen na GO, pod na­slo­vom „Sna­ga mo­der­ne le­vi­ce za 21. vek – slo­bo­da prav­da so­li­dar­nost” pi­san je po uzo­ru na pro­gra­me srod­nih par­ti­ja Ne­mač­ke, Ita­li­je, Fran­cu­ske i dr­ža­va u re­gi­o­nu Slo­ve­ni­je, Hr­vat­ske, Ma­ke­do­ni­je…

Ključ­na no­vi­na u pro­gra­mu je ja­san so­ci­jal­de­mo­krat­ski kon­cept opre­de­lje­nja ko­ji je pre dve de­ce­ni­je, ka­da je pi­san ak­tu­el­ni pro­gram, ka­ko ka­že Jo­va­no­vić, ostao pri­gu­šen, ne­ja­san i po­ti­snut. Pro­fe­sor ka­že i da SPS dve de­ce­ni­je te­ži član­stvu u So­ci­ja­li­stič­koj in­ter­na­ci­o­na­li. „Ovaj tekst je pi­san ta­ko da od­go­va­ra kri­te­ri­ju­mi­ma in­ter­na­ci­o­na­le za je­dan ak­tu­e­lan i sa­vre­men pro­gram­ski akt.”

„SPS je le­vi­ca po vred­no­sti­ma ko­je za­stu­pa i prin­ci­pi­ma na ko­ji­ma je ute­me­ljen ko­je ba­šti­ni po­kret le­vi­ce u sve­tu isto kao pre dve de­ce­ni­je. A le­vi­ca tra­ži od­go­vo­re na iza­zo­ve ko­je na­me­ću ak­tu­el­ni pro­ce­si u sve­tu i iz­no­va pre­i­spi­tu­je i re­de­fi­ni­še ra­ni­je kon­cep­te. Od de­mo­krat­skog so­ci­ja­li­zma za sa­da ne­ma bo­ljeg od­go­vo­ra ni u te­o­ri­ji ni u prak­si. SPS osta­je pri­vr­žen vi­zi­ji i ide­a­lu ta­kvog dru­štve­nog ure­đe­nja, kao uosta­lom i sve so­ci­ja­li­stič­ke i so­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je u sve­tu”, ob­ja­šnja­va Jo­va­no­vić.

U dru­gi deo pro­gra­ma – eko­nom­ska de­mo­kra­ti­ja – naj­vi­še je une­to no­vi­na. Pro­fe­sor ka­že da so­ci­jal­de­mo­kra­ti­ja ne­ma dru­gog od­go­vo­ra u ob­u­zda­va­nju sti­hij­nog de­lo­va­nja tr­ži­šne pri­vre­de osim na­gla­še­ne ulo­ge dr­ža­ve. „Za­to se u ovom tek­stu po­ten­ci­ra ko­ri­šće­nje svih me­ra dr­ža­ve u za­šti­ti onih ko­ji ži­ve od svog ra­da, sin­di­kal­nih or­ga­ni­za­ci­ja i po­tre­ba par­ti­ci­pa­ci­je za­po­sle­nih, so­ci­jal­nog di­ja­lo­ga i part­ner­stva od ko­ga dve de­ce­ni­je be­ži i dr­ža­va i po­slo­dav­ci. In­stru­men­te na ko­ji­ma se in­si­sti­ra ko­ri­ste i čla­ni­ce EU. Su­štin­ski to je osta­ja­nje na kon­cep­tu me­šo­vi­te pri­vre­de, ali uz ja­ča­nje in­stru­me­na­ta jav­no-pri­vat­nog part­ner­stva u ni­zu de­lat­no­sti. Dr­ža­va tre­ba da šti­ti po­zi­ci­ju onih ko­ji ži­ve od svog ra­da, ko­ri­gu­je ulo­gu tr­ži­šta i ob­u­zda­va eks­plo­a­ta­ci­ju”, do­da­je Jo­va­no­vić.

Iva­na Anoj­čić

objavljeno: 13/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.