SPS: Oluja po monstruoznosti prevazišla i zločin u Srebrenici

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS: Oluja po monstruoznosti prevazišla i zločin u Srebrenici

Socijalistička partija Srbije (SPS) ocenila je danas, povodom godišnjice hrvatske operacije "Oluja" 1995, da je ta vojno-policijska akcija "prevazišla po monstruoznosti i planiranom bestijalnom eliminisanju jednog naroda, čak i zločin u Srebrenici".

Reagujući na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je ta akcija "sprečila novu Srebrenicu u Bihaću", SPS je ocenio da je "sramno da se najviši funkcioneri države članice EU perfidno i zlonamerno poigravaju sa sentimentom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << porodica svih nevinih žrtava te monstruozne akcije iz avgusta 1995. godine".

"Srbija nikada nije vodila ofanzivne ratove na prostoru bivše Jugoslavije, niti je taj lažni mit o takozvanoj 'Velikoj Srbiji' kao plod iskrivljene mašte onih koji time leče svoje nacionalističke frustracije, ikada postojao", piše u saopštenju.

Socijalisti su ocenili da se hrvatski zvaničnici "hvale jednim od najvećih i najžešćih etničkih čišćenja u 20. veku, kada je 500.000 Srba proterano sa svojih ognjišta, isključivo zbog nacionalne pripadnosti, iako se radilo o ;konstitutivnom narodu tadašnje Socijlastičke Republike Hrvatske".

"Gospodo Plenković i Jandroković, pokažite malo morala zarad budućnosti regiona i složite se da posle svake 'oluje' može ostati samo i isključivo pustoš, i to, moralna, politička i ljudska. Ne hvalite se nečim što vašu savest neće učiniti mirnom", dodaje se u saopštenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas da je zahvaljujući "Oluji" došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma.

"U to vreme državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, doprinela je oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH i sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću", kazao je Plenković.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da je operacijom "Oluja" "oslobođena skoro petina okupirane teritorije i slomljen san o Velikoj Srbiji" kao i da je Hrvatska u toj akciji iskazala "zajedništvo svih ljudi i veliku vojnu silu".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.