SPREMNI ZA SVE: Ovo su srpski gladijatori! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 18.Sep.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREMNI ZA SVE: Ovo su srpski gladijatori! (FOTO)

Niški padobranci prvi na takmičenju specijalnih jedinica. Njihova pobeda nije iznenađenje, s obzirom na to da je ista pobednička ekipa bila prva i prošle godine

Ekipa Niškog 63. padobranskog bataljona još jednom je dokazala svoju spremnost pobedom na 17. višeboju jedinica specijalne namene gde je najbrže savladala nepoznati teren i najbolje izvršila 12 zadataka.

Po desantiranju na Mali Jastrebac počelo je takmičenje petočlanih ekipa Specijalne brigade >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << iz Niša i Pančeva. Po “sletanju” na zemlju, njihovi članovi dobili su karte sa ucrtanim tačkama koje je prvo trebalo pronaći, a zatim na svakoj od njih izvršiti određeni zadatak.

Foto: mod.gov.rs

Takmičari su tako izvlačili “ranjenika” i nosilima ga preneli na razdaljinu od 400 metara, pucali su iz pištolja na strelištu, bacali bombu i nož u metu, veslali 2 kilometra Južnom Moravom, savladavali kontaminirano zemljište za šta je bilo neophodno da pola kilometra nose zaštitnu masku…

Foto: mod.gov.rs

- Sudije se nalaze na kontrolnim tačkama i mere pravilnost, u skladu sa tim i brzinom obavljanja zadataka, svaki od njih nosi pozitivne ili negativne minute, a sve to ulazi u ukupno vreme – objašnjava kapetan Siniša Savić, referent za odnose sa javnošću u Specijalnoj brigadi.

Foto: mod.gov.rs

Na današnjem nadmetanju usledilo je i savladavanje žičane prepreke u dužini od 20 metara. Tokom čitavog višeboja takmičari nose automatsku pušku, čuturicu sa vodom, zaštitnu masku i mali borbeni ranac, a kapiten je zadužen i za busolu i topografsku kartu.

Pred takmičarima je bilo još izazova – savladati horizontalnu prepreku pomoću užeta i pretresti teren, odnosno na obeleženom terenu dimenzija 50 puta 150 metara za što kraće vreme pronaći skrivene predmete. Nadmetanje je zavšeno gađanjem iz automatske puške na strelištu “Šumatovac”.

Foto: mod.gov.rs

Timovi 63. padobranskog bataljona osvojili su i 1. i 3 mesto.

- Ekipe iz Niša su u blagoj prednosti zbog odličnog poznavanja terena i tradicije koja je na njihovoj strani. Njihova pobeda nije iznenađenje, s obzirom na to da je ista pobednička ekipa bila prva i prošle godine. Ekipa je jaka koliko je jak njen najslabiji član, zato je timski duh vrlo bitan – kaže Savić.

Drugo mesto osvojili su pripadnici protivterorističkog bataljona, a četvrto 72. izviđačko-diverzantski bataljon. Ovaj višeboj je i prošle godine bio održan u okolini Niša, a ranije je bio organizovan na Fruškoj gori i u okolini Kraljeva.

(Telegraf.rs / Južnevesti.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.