SPREMITE SE ZA VELIKU GOSPOJINU: Šta MORATE uraditi ove nedelje

Izvor: NaDlanu.com, 20.Avg.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREMITE SE ZA VELIKU GOSPOJINU: Šta MORATE uraditi ove nedelje

U našem narodu postoje mnogi običaji koji se obavljaju u poslednjoj nedelji pred ovaj veliki praznik.

Gospojinski post je najkraći, ali i najstroži post, svih dana se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Cilj posta nije samo uzdržavanje od hrane nego i od loših misli i zlih dela. U vreme posta vernici se više okreću Bogu, a sveštenici podsećaju da hrišćanski treba živeti svakog dana a ne samo u vreme posta.

U Gornjoj Pčinji misle >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << da je važnije držati se posta pred Veliku Gospojinu nego pred bilo koji drugi praznik, pa čak i Vaskrs. Iz ovog kraja je priča o ljudima koji su mrsili na ovaj post, pa krenuli na izvor da se napiju vode. Kako su prišli, izvor se zacrvene i pojavi se Bogorodica. Svi padoše na kolena, a ona učini da osede, kako bi se opametili.



Ovo je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika, posvećen danu kada je ona "preseljena na nebo". Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Običaj je da se od velike do male Gospojine (21. septembar) beru lekovite biljke.


Nadlanu

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.