SPREMITE SE ZA NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Meterolog najavio nestabilno vreme na Balkanu, evo kada je kraj vrućinama

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2023, 12:47

SPREMITE SE ZA NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Meterolog najavio nestabilno vreme na Balkanu, evo kada je kraj vrućinama

Visokim temperaturama se nazire kraj

Vrhunac toplotnog talasa očekujemo krajem nedelje, a početkom sledeće značajnije zahlađenje. Već u nedelju u alpskom području može biti snažnih grmljavinskih oluja praćenih prolazno obilnijim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

- Ipak, superćelijski razvoji se ne mogu isključiti, najviše u ponedeljak. Mislim da je u ovoj fazi malo verovatno da će imati sličan ishod kao u julu, iako ćemo te detalje znati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tek uoči same promene vremena. Ipak, to ne znači da neće biti lokalno jakog grmljavinskog nevremena - kazao je Nedim Sladić, meteorolog iz Bosne i Hercegovine koji je na naučnom usavršavanju na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji.

Krajem avgusta nije čest slučaj da se pojavljuju topli talasi na obe strane Atlantika. Ipak, prema rečima Sladića, postoji određena sinoptička situacija koja odgovara ovakvom razvoju i u skladu je sa naučnom literaturom.

- Trenutna sinoptika odgovara tzv. Rozbijevom talasu broj 5, koji se očitava u izduženoj, odnosno vijugavoj mlaznoj struji: snažnoj vrpci vetrova na oko 10 kilometara visine koja se pomera od zapada ka istoku, raspodeljujući područja visokog i niskog pritiska vazduha - pojašnjava Sladić.

Kako je kazao, Rozbijev talas broj 5 se obično poklapa s razvojem toplotne kupole nad područjem Severne Amerike. Toplotni talas se, dodaje, javlja i nad jugozapadnim i zapadnim delom Evrope i potom premešta prema istoku, tj. Balkanu.

- Još jedan talas vrućine obično imamo i na području istočne Azije. Za Evropu su obično Rozbijev talas broj 5 i 7 ključni za snažne vrućine, a isti talas broj 5 koji sada imamo, imali smo u julu 2023. ali i istog meseca 2022. godine - naglasio je Sladić.

Sladić je kazao da je uzrok toplotnog talasa u Evropi snažno polje visokog vazdušnog pritiska sa severozapada severne Afrike.

- Koje se proteže na severoistok preko velikog dela zapadne i centralne Evrope, a po visini se pumpa velika količina vrućeg, suvog vazduha.

On je naveo i da se toplotni udar javlja kada vrući vazduh ostaje zarobljen pri dnu, zgušnjava se i na toj visini održava visok vazdušni pritisak.

- Ovaj talas vrućine je specifičan po tome što je izrazito snažan: da bismo izmerili temperaturu vazduha od nula stepeni, potrebno je popeti se na oko 4.500 do 5.000 metara nadmorske visine. Ne zaboravimo i znatno topliji Mediteran koji u određenoj meri utiče na dodatno zagrevanje okolnog vazduha, ali i doprinosi porastu samog graničnog sloja - rekao je Sladić.

Meteorolog naglašava da temperature u Hrvatskoj koje variraju od 34 do 39 stepeni Celzijusovih nisu neuobičajene, jer su im svedočili i u proteklih pet do 10 godina.

- Ipak, te su temperature znatno iznad višegodišnjeg proseka u odnosu na period od 1991. do 2020. godine - kazao je Sladić.

Vrućinama se, ipak, kako najavljuje, nazire kraj.

- Vrhunac toplotnog talasa očekujemo krajem nedelje, a početkom sledeće i značajnije zahlađenje uz temperature primerenije kraju avgusta - kazao je Sladić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.