SPREMITE SE, STIŽE NAM ĐAVOLJA KOMETA Ledi krv u žilama, dostići će OPASNU MAGNITUDU, gde i kada je možemo videti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 11:21

SPREMITE SE, STIŽE NAM "ĐAVOLJA KOMETA" Ledi krv u žilama, dostići će OPASNU MAGNITUDU, gde i kada je možemo videti?

Nazvana je po francuskom astronomu Žan-Luju Ponsu

Đavolja kometa, kako nazivaju kriovulkansku kometu 12P/Pons-Bruks, ima prečnik od 30 kilometara i kruži oko Sunca 71 godinu.

Iako su prva viđenja zabeležena još u 14. veku, nazvana je po francuskom astronomu Žan-Luju Ponsu koji ju je otkrio 1812. i britansko-američkom astronomu Vilijamu Robertsu Bruksu koji ju je primetio tokom sledećeg preleta 1883.

Kometa ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čvrsto jezgo, a ispunjena je mešavinom leda, prašine i gasa, poznatim kao kriomagma. Jezgro okružuje oblak gasa nazvan koma, koji curi iz unutrašnjosti planete.

Kada solarna radijacija zagreje unutrašnjost komete, pritisak se nagomila i kometa ima snažnu erupciju u kojoj izbacuje ledenu utrobu u svemir kroz pukotine u omotaču jezgra. Kometa tada dobija svojevrsne rogove, što je i razlog što je zovu Đavoljom kometom. Osim toga, posle dve erupcije letos nalikovala je čuvenom "Milenijumskom sokolu", svemirskom brodu iz "Ratova zvezda".

- Kometa bi trebalo da dostigne magnitudu 4,5 u narednim nedeljama i biće vidljiva iz Velike Britanije. Najbolja vidljivost se očekuje 31. marta - rekao je za Gardijan dr Pol Strom..

Izvor: Srbija Danas/B92/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.