SPREMA SE NAPAD NA KINU?! Pentagon objavio ugovor za rakete Harpun, kupac držan u tajnosti sve do danas

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 22:54

SPREMA SE NAPAD NA KINU?! Pentagon objavio ugovor za rakete "Harpun", kupac držan u tajnosti sve do danas

Tajvan, navodno, kupuje 400 američkih protivbrodskih projektila, jer se suočava sa stalnim teritorijalnim pretnjama Kine.

Pentagon je objavio ugovor vredan 1,17 milijardi dolara za rakete "Harpun" proizvedene u Boingu koje će, spekuliše se, dostaviti Tajvanu.

Tajvan, navodno, kupuje 400 američkih protivbrodskih projektila, jer se suočava sa stalnim teritorijalnim pretnjama Kine.

Pentagon je 7. aprila objavio ugovor vredan 1,17 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << milijardi dolara za rakete "Harpun" proizvedene u Boingu, ne otkrivajući kupca. Danas je Blumberg, pozivajući se na predsednika Američko-tajvanskog poslovnog saveta i još tri osobe upoznate sa dogovorom, izvestio da je Tajvan kupac.

- Obezbeđivanje odbrambenih sredstava koje Sjedinjene Države Tajvanu daju Tajvanu, koje uključuje održavanje postojećih sposobnosti putem inostrane vojne prodaje i direktne komercijalne prodaje, od suštinskog je značaja za bezbednost Tajvana - rekao je američki portparol Ministarstva odbrane za Foks Njuz u saopštenju, bez detaljnijeg objašnjenja o odredištu za oružje.

Portparol je dodao da će SAD "nastaviti da rade sa industrijom kako bi blagovremeno obezbedile odbrambenu opremu Tajvana".

Pentagon je ranije rekao da će narudžbina 400 taktičkih projektila "RGM-84L-4 Harpoon Block II", kao i četiri vozila za testiranje eksplozije, služiti za logističku podršku i obuku.

Očekuje se da će narudžbina biti završena do marta 2029. godine, dodao je Pentagon. Tajvan je 2020. rekao da želi da kupi kopnene rakete "Harpun" u sklopu napora da modernizuje svoju vojsku, prenosi Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, kritikovao je sporazum danas, rekavši da će on "podriti suverenitet i bezbednosne interese Kine", navodi Blumberg.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.