Izvor: B92, 23.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPRECEN UVOZ 2000 TONA RADIOAKTIVNOG GVOZDJA

Savezni sanitarni inspektorat ovih dana je sprecio uvoz 2.000 tona radioaktivnog gvozdja iz Ukrajine, saznaje Radio B92. Tovar, koji je odmah vracen, stigao je brodom u Kladovu i otkriven je prilikom rutinske kontrole. Rec je o betonskom gvozdju s velikom kolicinom kobalta 60, koje se koristi za armiranje u gradjevinarstvu. Imena firmi uvoznika ozracene armature nije bilo moguce zvanicno saznati, jer je savezni sanitarni inspektor Radmila Sindjelic, koja je zaduzena za ovaj slucaj, bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na celodnevnom poslovnom sastanku.

Olivera Marinkovic strucnjak za radijaciju u beogradskom Institutu medicine rada o karakteristikama kobalta 60 za B92 kaze da je to vestacki radio-nuklid koji ima siroku primenu. 'Poznato je da se mogu desiti slucajevi kada pojedini izvori kobalta 60 odu na skladiste otpada, pri cemu se mogu naci u visokoj peci pri ponovnoj preradi tog otpadnog materijala', kaze Olivera Marinkovic. Govoreci o incidentima sa koriscenjem kobalta 60 u gradjevinarstvu ona kaze da se takav slucaj desio na Tajvanu pri cemu je gvozdje koje je bilo kontaminirano kobaltom 60 bilo ugradjeno u jednu zgradu i sve je to otkriveno tek posle izgradnje tog objekta zbog cega je zgrada bila srusena.

Predstavnik Udruzenja crne metalurgije Sava Markovic je za B92 potvrdio incident sa ozracenim gvozdjem: 'Sto se tice otkrivanja radioaktivnog betonskog celika iz Ukrajine, to do sada nije bilo otkriveno, ali eto culi smo da je bilo pre izvesnog vremena i takvih slucajeva da su neke kolicine vracene. O kojim se kolicinama radi nama ovde u udruzenju nije poznato s obzirom da se ne uvozi samo barzama nego se uvozi i zeleznicom i kamionima".

Govoreci o iskustvima sa uvozom gradjevinarskog gvozdja Markovic kaze: 'Manjak betonskog celika uvozi se iz najvise iz Rumunije i Ukrajine, delimicno iz Bugarske preko Kopaonik Beograda on je jedan od vecih uvoznika, uvozi dosta Progres, Sartid - a onda ima puno tih malih privatnika koji preradjuju - oni su imali tradicionalne isporucioce -zelezare od kojih su kupovali. Tu se odredjenim atestima garantuje kvalitet, mejdutim dosta toga ulazi a da nema garantovane ni hemijske ni mehanicke osobine - pod nazivom jednog celika - ispadne da je sasvim drugog sastava nepodoban za odredjenu primenu. Građevinari iz Srbije pre rasapada Jugoslavije gvožđe za armiranje su kupovali iz zenicke zeljezare. Zatim, glavni snabdevac bila im je zeljezara u Niksicu. U poslednjih nekoliko godina, međutim, dominira gvozdje iz Ukrajine i Rusije, koje je mnogo jeftinije od niksickog'.

Gradjevinari iz Srbije pre rasapada Jugoslavije gvozdje za armiranje su kupovali iz zenicke zeljezare, a glavni snabdevac bila im je zeljezara u Niksicu. U poslednjih nekoliko godina, medjutim, dominira gvozdje iz Ukrajine i Rusije, koje je mnogo jeftinije od niksickog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.