SPORAZUM SA HRVATSKOM O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

Izvor: Kurir, 29.Apr.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORAZUM SA HRVATSKOM O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

VUKOVAR - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji učestvuje na Dunavskom samitu u Vukovaru na poziv hrvatske premijerke Jadranke Kosor, rekao je da će Srbija i Hrvatska, u narednih mesec dana, potpisati sporazum o prekograničnoj saradnji.

Đelić je agenciji Tanjug rekao da je srpska delegacija istakla da želi da, posle teških vremena, gleda unapred, u budućnost, sa hrvatskim susedima.

"I zbog toga, u sledećih mesec dana ćemo potpisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sporazum o prekograničnoj saradnji sa Hrvatskom, vredan četiri miliona evra, gde očekujemo da značajan deo novca bude alociran za dunavske projekte i naročito za revitalizaciju Vukovara, gde je danas 40 odsto stanovništva srpske nacionalnosti", kazao je Đelić.

Prema Đeliću, u Vukovaru je dobijena dodatna podrška EU i svih zemalja Podunavlja da ova makroregionalna strategija što pre da konkretne efekte za građane koji žive u tom delu Evrope.

Delegacija Srbije je na samitu izložila projekte koje trenutno sprovodi u delo, rekao je Đelić, ukazavši da su posebno predstavljeni ovogodišnji IPA projekti, u vrednosti od 18,5 miliona evra.

Ti projekti su namenjeni za revitalizaciju Golubačke tvrđave, lokalne infrastrukture u Velikom Gradištu, koji treba da obezbede da Srebrno jezero postane jedna regionalna i evropska turistička atrakcija.

"Sa druge strane, informisali smo naše podunavske partnere o izgradnji tri mosta na Dunavu, projektu koji želimo da sprovedemo zajedno sa njima, izgradnji intermodalnog punkta, gde će se vezati, blizu Beograda, drum, železnica, kargo centar, zajedno sa Dunavom, i obezbediti logistički centar koji će privlačiti investicije", ukazao je Đelić.

Na samitu se moglo čuti da EU namerava da i u sledećoj godini identifikuje nekoliko prioritetnih projekata, gde, već odobrena sredstva, mogu biti alocirana, kazao je Đelić.

"Svi se spremamo da damo značajne predloge koji će omogućiti da u sledećem finansijskom ciklusu EU, posle 2013. godine, Dunavska strategija dobije i značajnu finansijsku podršku", dodao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.