Izvor: B92, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORAZUM O ZASTITI MANJINA

Novi Sad -- Proslonedeljna poseta ministra inostranih poslova Republike Hrvatske Tonina Picule i pored najava prosla je bez potpisivanja bilateralnog sporazuma o zastiti prava manjina u dve zemlje. Nezvanicno saznajemo da su osnovni problemi u izradi sporazuma povratak imovine srpskih izbeglica u Hrvatskoj ali i veci stepen institucionalne zastite manjinskih prava Hrvata u Vojvodini. Prema recima ministra inostranih poslova Hrvatske Tonina Picule u izradi sporazuma o zastiti manjina u obe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje zastalo se u samom finalu oko pitanja koja zahtevaju duzi pregovaracki proces. ''Ocigledno je da smo u ovom slucaju pogresno procenili, ali nema sumnje dosporazuma ce se doci'', rekao je Picula ne zeleci da objasni gde je nastao problem. ''U ovom trenutku ne bih mogao reci bilo kakve detalje oko izrade nacrta kako bi smo dali vise prostora pregovaracima'' rekao je Picula.

Predstavnici hrvatske manjine u Vojvodini i srpske u Hrvatskoj u izjavama za B 92 izrazavaju zaljenje sto sporazum jos nije potpisan jer se na taj nacin proces normalizovanja odnosa dve zemlje samo odugovlaci.

Trenutni polozaj hrvatske manjine u Vojvodini mnogo je bolji nego za vreme Milosevica ali njihov polozaj nije onakav kakav ni trebalo da bude, kaze za B92 publicista Tomislav Zigmanov. ''U ovom trenutku hrvatska deca u skolama u Vojvodini, iako je to novim zakonom regulisano nemaju ni jedan cas na svom maternjem jeziku, Hrvati nemaju predstavnike u republickom parlamentu kao ni svoje medijske kuce koje bi se finansirale iz budzeta republike Srbije", kaze Zigmanov.

Nikola Ivancevic sekretar Srpskog kulturnog kluba Prosveta iz Hrvatske kaze da je polozaj Srba u ovoj zemlji bitno drugaciji nego u odnosu na druge manjine, pre svega zbog rata tokom devedesetih. ''Pitanje povratka i imovine je krucijalno pitanje za Srbe u Hrvatskoj jer u ovom trenutku dvostruko je vise nasih zemljaka u Jugoslaviji", kaze Ivancevic.

Bilateralni sporazum o zastiti manjina u Hrvatskoj i Srbiji prema najavama trebalo bi da bude potpisan tokom ove godine. Iznad sporazuma svakako su vazniji zakoni koji manjinama garantuju maksimalna prava po evropskim standardima i za razliku od Hrvatske, jugoslovenski parlament takav zakon nedavno je usvojio. Ipak, potpisivanjem sporazuma, kazu nasi sagovornici, proces ispunjavanja svih manjinskih prava bitno bi se ubrzao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.