Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO o Kosovu i granicama

Kraljevo, Valjevo -- Vuk Drašković rekao je u Kraljevu da ne sme biti pomeranja državnih granica.

"Tražimo međunarodne garancije za zaštitu Srba, srpske svojine, srpskih manastira na Kosovu i insistiramo da ne sme biti pomeranja državnih granica", rekao je lider SPO-a na konferenciji za novinare tokom predizborne kampanje, saopštila je ta stranka.

Drašković je ocenio da ozbiljni političari ne treba da daju ultimatume i tvrde zakletve, ali i da ne smeju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristaju na teritorijalno otcepljenje Kosova od Srbije.

Uz ocenu da nametnuto rešenje ne može biti kompromis, već bi imalo karakter presude, Drašković je dodao: "SPO i ja, kao ministar diplomatije, nastavljamo borbu da izbegnemo tu presudu."

"Srbija je Kumanovskim sporazumom izgubila svaku vlast na Kosovu, a Kontakt grupa kaže da nema povratka na staro. Vidimo da je rešenje negde između našeg zahteva da se sačuva teritorijalni integritet Srbije i albanskog zahteva da se dobije puna nezavisnost", rekao je Drašković.

On je izjavio da teritorijalna celovitost i integritet Srbije na Kosovu moraju da budu potvrđeni, s tim da bi Albanci tamo dobili vlast, uz obavezu da poštuju sva prava srpskog naroda.

"Svojatanje rezultata"

Obraćajući se građanima na Trgu Svetog Save, Drašković je ocenio da učesnici u predizbornoj kampanji svojataju rezultate Vlade.

Drašković je rekao da ministri koji u predizbornoj kampanji obećavaju ulaganja u opštine ako njihove stranke pobede na izborima, zapravo, ucenjuju građane.

"Napraviću ti ovo, daću ti ovo, a što je najgore, to se prihvata i piše: Napravio ministar, dao ministar", kazao je Drašković, naglasivši "da nijedan ministar u Srbiji nije napravio ništa".

"Nijedna stranka u Srbiji nije napravila ništa, jer sve što se pravi, pravi se narodnim parama", rekao je Drašković.

LS protiv partijske države

Radivoje Lazarević, predsednik Liberala Srbije, koji su na listi SPO-a, izjavio je da je, uz zalaganje za razvijenu i modernu Srbiju u Evropi, cilj koalicije stranaka sa Srpskim pokretom obnove na čelu - borba protiv partijske države.

"Valjevo je primer da živimo u partijskoj državi jer se lokalna skupština ne sastaje od 31. marta, a još nisu uvedene privremene mere", rekao je Lazarević na konferenciji za novinare.

Dodao je da je "lider jedne stranke (iz sadašnje Vlade Srbije) tako odlučio" iako on "nije resorno zadužen za tu oblast", ne pominjući ime ministra ni stranke čiji je on predsednik.

"Primer da živimo u partijskoj državi je i cinjenica da u sadašnjoj Vladi Srbije nije bilo nikakve kontrole jer je svaka partija (vladajuće koalicije) imala svoje ministarstvo u kojem su ministri, zamenici i pomoćnici bili iz te partije", rekao je Lazarević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.