SPEKTAKULARNA POJAVA NA RUSKOM NEBU: Osvanula tri sunca (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPEKTAKULARNA POJAVA NA RUSKOM NEBU: Osvanula tri sunca (VIDEO)

Jutros je na nebu iznad Jamalo-Neneckog autonomnog okruga bilo moguće da se posmatraju "tri sunca" ili halo. Optička pojava "tri sunca" na severu Rusije objavljena je na društvenim mrežama.

Ovo je česta pojava za ovaj region, izjavio je direktor okružnog centra za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine Artjom Koškin.

- Teško mi je da razgovaram o halou, jer je kod nas u Salehardu (administrativni centar Jamalo-Neneckog autonomnog okruga), na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << danas oblačno. To je optička pojava povezana sa česticama, kristalima, sitnim snegom i vlagom koji se nalaze u vazduhu - rekao je Koškin i dodao da je ovo prilično česta pojava u ovoj oblasti.

Три солнца. Оптический феномен - гало. ЯНАО. #мобильныйрепортер #янао #ямал #гало #трисолнца

A post shared by Мобильный Репортёр Ноябрьск 📱 (@reporter_noyabrsk) on Feb 12, 2019 at 9:44pm PST

Prema njegovim rečima, ovakvi fenomeni su mogući zahvaljujući čitavom nizu faktora, koji uglavnom zavise od kondenzacije sitnih čestica u vazduhu.

Pri tome nije uvek važna niska temperatura: na primer, 13. februara temperatura u regionu neće pasti ispod 13 stepeni, što je relativno toplo, istakao je Koškin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.