SPD: Mi bismo vam dali datum

Izvor: B92, 05.Jul.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPD: Mi bismo vam dali datum

Beograd -- Beograd se nadao da će dobiti signal o neposrednom otvaranju pregovora. Vlada kancelarke Merkel usporila evropski cilj Srbije, kaže poslanik SPD Ditmar Nitan.

Budući da sam uveren da će posle izbora 22. septembra Nemačka imati drugačiju vladu, nadam se dašku novog, svežeg vazduha u nemačkoj spoljnoj i evropskoj politici", kaže za Danas Ditmar Nitan, poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SPD) u Bundestagu.

Sagovornik ovog lista podseća da je većina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Bundestagu donela odluku da pristupni pregovori sa Srbijom ne mogu da počnu pre januara 2014. i da Evropski savet u decembru treba da oceni da li je sporazum s Prištinom u potpunosti primenjen, ističući da su opozicione stranke zastupale drugačiji stav.

"Socijaldemokrate i Zeleni su predložili da odluka bude drugačija, odnosno istakli su da vlada kancelarke Merkel treba da podrži otvaranje prestupnih pregovora. Naravno da smo se i mi osvrnuli na uslove i ocenu Evropske komisije, ali smo predlagali da vlada odluči o datumu i pre januara 2014, što parlamentarna većina (CDU-CSU i FDP) nije podržala", objašnjava Nitan.

Odluka Bundestaga ostaje, ali...

Nitan napominje da odluka Bundestaga neće biti promenjena ni u slučaju formiranja nove parlamentarne većine posle izbora. "To je zvaničan zahtev Nemačke, ali vlada SPD i Zelenih nesumnjivo će imati drugačiji, pozitivniji stav prema evropskoj integraciji Srbije u odnosu na konzervativno-liberalnu vladu", tvrdi sagovornik lista Danas.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je u proteklom periodu mnogo postigla, "i to ne samo u odnosu prema Kosovu, ali je čeka dosta posla na putu ka EU". "Naravno da postoje i drugi aspekti koji su značajni, ali slažem se da je normalizacija odnosa s Kosovom važno pitanje za stabilnost celog regiona, a to se ne može ostaviti po strani kada se ocenjuje put Srbije", komentariše nemački parlamentarac.

Sagovornik Danasa ukazuje da će Evropska komisija i Savet odlučivati o tome da li je Srbija ispunila određene kriterijume za nastavak pregovora o članstvu, naglašavajući da je prilikom svih sastanaka i razgovora koje je imao tokom nedavne posete Beogradu stekao utisak da većina građana želi da "evropski put bude nastavljen".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.