SPC nije crkva crnogorskog naroda, progoni i slovo C u azbuci

Izvor: B92, 27.Maj.2020, 07:52

"SPC nije crkva crnogorskog naroda, progoni i slovo C u azbuci"

Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo začuđen je izjavom mitropolita Ilariona iz Ruske pravoslavne crkve da Srpska crkva nije strana crkva već crkva crnogorskoga naroda.

Kao i izjavom da ateisti pokašavaju da osnuju crkvu, da crnogorske vlasti podmuklo deluju protiv Srpske crkve i progone je, braneći organizovanje masovnih litija u vreme epidemije koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da im je na savesti pritvaranje epsikopa Joanikija, koji se nije držao naredbi NKT za zarazne bolesti.

Sestrinska Ruska pravoslavna crkva hirotonisala je, navodi Mihailo, trojicu pogalavara autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve: 1833. godine Petra II Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića 1858, a Mitrofan Ban hirotonisan je 1885. godine, prenosi RTCG.

"Ruski car Aleksandar III koji ga je primio u audijeniciju, između ostaloga kazao mu je: 'Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji. To pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve. Iste godine mitropolit Mitrofan obavestio je vaseljenskog patrijarha Joakima IV pismom u kojem, između ostaloga, navodi:'Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije autokefalne crkve u bogoštićenom knjaževstvu crnogorskom na koju smo i duhom svetim i pozvati'. Povodom jubileja, 1910. godine Mitropolit beogradski Dimitrije Pavlović pisao je mitropolitu Mitrofanu Banu: 'Srpska crkva, kao sestra i po veri i narodnosti, deli radost Crnogorske crkve'", navodi Mihailo.

Kako je naglasio mitropolit CPC, pametnome i dobronamjernome ovo je dovoljno dokaza da Srpska crkva nije crkva crnogorskoga naroda i države.

“Ona je ukinuta 1918. godine, a obnovljena je 1993. na Lučindan, na Cetinju, na crnogorskom Zboru kao tradicionalnome crnogorskome organu, koji je uvek i rešavao važna crkvena pitanja A što se tiče progona, upravo, Srpska crkva progoni i slovo C u azbuci a kamo li Crnogorsku crkvu protiv koje se zaverila, i u nju uperila sve svoje moći. I ne samo da se zaverila protiv naše crkve nego i protiv države koju kleveće i protiv nje predvodi masovni ustanak kojemu tepa litije i molebani. Nen bes koji izliva na nas i našu zemlju nema granica, a mržnja je uvodi u stanje sužene svesti, pa odbija da se povinuje i naredbama NKT-a, samo zato jer ih je donelo nadležno telo crnogorske države", navodi Mihailo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DEDEIĆ SE PONOVO OBRUŠIO NA SPC: Kaže da to nije crkva crnogorskog naroda, a onda udario i na ruskog mitropolita

Izvor: Kurir, 27.Maj.2020

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, Miraš Dedeić, tvrdi da Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, a mitropolitu Ruske pravoslavne crkve Ilarionu poručuje da bi bolje bilo da se bavi muzikom, a manje crkvom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.