SPC: Patrijarh nije uputio izjavu svim ženama, već jednoj državnoj funkcionerki, očekujemo izvinjenje

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 20:05

SPC: Patrijarh nije uputio izjavu svim ženama, već jednoj državnoj funkcionerki, očekujemo izvinjenje

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) oglasila se saopštenjem povodim snimka patrijarha Porfirija na društvenim mrežama.

Informativna služba SPC saopštila je da je patrijarh Porfirije na snimku govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji".

Povodom snimka sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na kome se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva "jadnice" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "bednice", Informativna služba SPC navela je da on te izjave nije uputio svim ženama, već je "govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera".

"Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navedeno je u saopštenju.

Iz SPC su ocenili da je razlog za tu "kampanju" to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o "protivustavnim" odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženim "pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu".

"Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: 'Dobar dan, dobra ženo! Otkud ti znaš da sam ja dobra'", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju je ocenjeno da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković tokom gostovanja na televiziji pokušala crkvi da ospori pravo da se izjašnjava o bilo kom društvenom pitanju, pa i "o nametanju načina na koji će narod međusobno opštiti i ozakonjenju obaveznosti rodne, odnosno transrodne prakse od vrtića pa na dalje".

Informativna služba SPC ocenila je da su se pored poverenice, u "ogledalu istine" i "patrijarhovim kvalifikacijama", prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi.

"Svi oni, znajući dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa odbranom žena od nasilja, niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da patrijarh govori o svim ženama pokazujući netrepeljivost prema njima", dodaje se u saopštenju.

Navodeći da patrijarh ne propušta priliku da stane u zaštitu žena, iz SPC su u saopštenju naveli kao primer dve njegove besede iz oktobra 2022. i aprila 2023. godine.

Dodali su i da su patrijarh i crkva, u kojoj je više žena nego muškaraca, u pogledu konkretne brige i pomoći ženama "učine dnevno onoliko koliko pomenuti nisu uradili u svojoj celokupnoj i dobro sponzorisanoj funkcionerskoj karijeri".

"Crkva već decenijima, uglavnom daleko od dnevne medijske pažnje, ugroženim ženama pruža konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć koju sigurno ne dobijaju u kancelarijama pomenutih. Mi ih naravno nećemo zloupotrebljavati i pozivati da se oglase", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SPC: Patrijarh je reči uputio jednoj državnoj funkcionerki, isto bi rekao i da je reč o muškarcu

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2023

Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem patrijarh Porfirije izgovara niz uvreda.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.