SPC: NEMA RAZGOVORA SA CPC I RAŠČINJENIM POPOVIMA

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: NEMA RAZGOVORA SA CPC I RAŠČINJENIM POPOVIMA

Dijalog je uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima, koja su isključena iz crkve, apsolutno nije moguć, poručio Velibor Džomić

PODGORICA - Srpska pravoslavna crkva (SPC) može da vodi dijalog o svemu, ali ne može da razgovara sa licima koja su isključena iz crkve, rekao je koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

Prema njegovim rečima, za SPC je prihvatljivo jedino da sporazum sa državom propisuje isti obim prava kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Temeljni ugovor sa Vatikanom. Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Igora Lukšića da postoji mogućnost da država sa pravoslavnim crkvama potpiše dva sporazuma, jer je pravoslavna zajednica u Crnoj Gori podeljena, Džomić je za Dnevne novine rekao da država ne može da određuje šta su crkva i verska zajednica i ne može da se meša u pitanje crkvenog ustrojstva.

On je istakao da je dijalog uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima, koja su isključena iz crkve, apsolutno nije moguć.

"Ne zbog toga što to ne želi neko od nas, nego zato što su ta lica lišena kanonske mogućnosti da budu sveštenici i episkopi, bez obzira na to što ih neka politička instanca u Crnoj Gori priznaje kao nekakve sveštenike i vladare", rekao je Džomić.

On smatra da Vlada mora da vodi računa da nijednim aktom ne naruši jednakost pravnog položaja crkava i verskih zajednica koje je dužna da štiti, kao i da je SPC naglasila činjenicu da nije protiv ugovornog, ali jeste protiv selektivnog rešavanja odnosa.

"Za Mitropoliju i SPC je prihvatljiv isti obim prava u odnosu na Temeljni ugovor koji je potpisan prošle godine u Vatikanu", naveo je Džomić, prenosi RTV Crne Gore.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.