SPC: Medijska kampanja protiv Crkve, najambicioznija u protekle tri decenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Medijska kampanja protiv Crkve, najambicioznija u protekle tri decenije

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) reagovala je danas na pisanje dnevnih listova Blic i Danas i poručila da je u toku dosad najambicioznija kampanja protiv Crkve u protekle tri decenije, veoma slična onoj koja je primenjivana "u slučajevima Markale i Račak".

Po učestalosti objavljenih tekstova i po naslovnim stranama opravdano se može pretpostaviti da su uložena značajna sredstva, navodi se u saopštenju i dodaje da kada su posredi ovakve kampanje dezinformisanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tvrde upućeni, treba izdvojiti petocifrene iznose u evrima za svaki pojedinačni tekst.

Oni su i pokrenuli aktuelnu medijsku spin-ofanzivu, ističući niz lažnih pitanja i tobožnjih problema, kao što su obim proslave osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, odlikovanja uručena predsedniku Srbije i srpskom članu predsedništva Bosne i Hercegovine, i tako dalje i tome slično.

Krajnja namera je da slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti i organa, u prvom redu patrijarha i Sinoda, što više sablazne narod, a oslabe i razjedine SPC, kako bi ona postala plen onima koji prave haos u vaseljenskom pravoslavlju i produbljuju raskole, najpre u Ukrajini, a zatim redom, smatra SPC.

Informativna služba SPC smatra da je primenjena tehnika isprobane škole medijskog spinovanja i manipulacije, istovetna ili veoma slična onoj iz devedesetih godina prošlog stoleća, koja je primenjena u slučajevima Markale i Račak, pred bombardovanje Republike Srpske i Srbije.

Novinarima Danasa, Blic i još nekima, za koje ne znamo da li i koliko u Boga veruju, ne odričemo pravo da pišu o onome što ne znaju, ali tvrdimo da ovakve pikanterije, nastale tendencioznim čitanjem interne službene prepiske među Crkvama, nisu mogli pronaći u štampi ili u literaturi, gde ih nije ni bilo, nego su ih dobili od svojih insajderskih informatora, koji i znaju i ne znaju šta rade, ukazuje se u saopštenju.

Pritom, dodajemo, ne prihvatamo da episkopi i teolozi treba da uče teologiju i primaju instrukcije za svoju službu od novinara, pa makar to bili i novinari Blic, Danasa i još ponekih glasila toga kova i kalibra.

Patrijarh i Sinod, pa čak i specijalno "targetirani" portparol SPC, postupaju isključivo u skladu sa Ustavom SPC i mandatom dobijenim od Sabora, a odluke se donose u najboljem interesu Crkve i izražavaju stavove apsolutne većine arhijereja, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.