SPC: Makedonija krši prava vladike Jovana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Makedonija krši prava vladike Jovana

BEOGRAD -

Pravoslavna Arhiepiskopija Ohridska koja je u kanonskom jedinstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, protestovala je danas zbog odnosa makedonske vlasti prema arhiepiskopu Jovanu (Vraniškovskom) koji je već 10 meseci u pritvoru.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu SPC (www.spc.rs), proces protiv arhiepiskopa Jovana i dela njegovog sveštenstva u Makedoniji danas nije održan jer sudske vlasti nisu obezbedile vozilo kojim bi vladika bio dovezen u sud.

Proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vodi i protiv episkopa bregalničkog Marka, stobijskog Davida, jeromonaha Mojseja i Irineja, igumanije Kirane, nastojateljke Olimpijade, monahinja Pelagije i Magdaline i dela vernika Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije.

"Po ulasku u sudnicu, sudija Ivica Stefanovski je pročitao izveštaj iz istražnog zatvora u kome je Arhiepiskop Jovan u pritvoru, da Arhiepiskop neće biti doveden u sud jer su sva zatvorska vozila pokvarena i nalaze se na servisiranju, te, sledstveno tome, zatvor ne poseduje vozilo kojim bi Arhiepiskop Jovan bio sproveden do suda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je redovno pojavljivanje Arhiepiskopa Jovana na sudskim ročištima bilo razlog zbog koga mu je određen pritvor.

"Već duže vreme niko nema pravo da poseti Arhiepiskopa Jovana u istražnom zatvoru, i nikome nije poznato kakvo je njegovo zdravstveno stanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "niko nije preuzeo odgovornost za neispunjavanje zakonskih obaveza zatvora", što svedoči o povećanju "torture nad Arhiepiskopom Jovanom", i pojačanju pritiska nad ostalim episkopima, monaštvom i pripadnicima Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije.

Ročištu u Makedoniji je prisustvovala i delegacija Sinoda SPC, u kojoj su bili episkop šumadijski Jovan i niški Jovan.

Dve crkve vode višedecenijski spor oko statusa kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve. SPC optužuje Makedoniju za politički progon egzarha srpskog patrijarha u Makedoniji vladike Jovana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je juče Makedoniji razgovore radi rešavanja spora crkava, ali je ukazao na problem arhiepiskopa Jovana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.