Izvor: B92, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: KORAC UVAZIO DEO PRIMEDBI NA ZAKON O RADIODIFUZIJI

Beograd -- Patrijarh srpski Pavle preneo je u ponedeljak potpredsedniku Vlade Srbije Zarku Koracu primedbe Srpske pravoslavne crkve na radnu verziju zakona o radiodifuziji, koje su uskladjene sa drugim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji. U saopstenju SPC se istice da je potpredsednik Vlade Korac izrazio nadu da ce te primedbe biti uvazene. U razgovoru za B92 Zarko Korac kaze da je radne grupa Medija centra i NUNS-a koja priprema ovaj zakon vec uvazila primedbu da se verskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednicama dozvoli da konkurisu i poseduju radio frekvenciju na lokalnom nivou. Korac navodi i ostale zahteve crkava o kojima se danas diskutovalo u Patrijarsiji. "Prvi je da predstavnik crkve, crkvene zajednice, i to usaglasen predstavnik, sto je zanimljivo, ne mora da bude nuzno predstavnik SPC, bude jedan od clanova Radiodifuznog saveta.

Znaci da crkva ima svog predstavnika. Nacelno mislim da je to prihvatljiv predlog. Crkva trazi oslobadjanje od placanja zakupa radio frekvencije kao i nevladine organizacije, ovo je vrlo interesantan predlog, do trenutka dok se denacionalizuje crkvena imovina, znaci u ovom trenutku su oni siromasni. Oni su trazili jos nekoliko sitnijih izmena, to je recimo izmena da se u zakon unese da se prenos crkvenih obreda ne moze prekidati reklamama, ja licno mislim da je to prihvatljiv zahtev", kaze Korac.Pored gradjana hriscanske i islamske veroispovesti u nasoj zemlji registrovano je preko 60 verskih zajednica. Prema aktuelnim istrazivanjima oko pola miliona gradjana su naklonjeni ili su clanovi sekti kojih ima oko 150. Potpredsednika republicke Vlade Zarka Koraca smo pitali da li ce svi oni imati ravnopravan status u zahtevima za lokalne radio frekvencije. Prema ustavu svim gradjanima garantovana je sloboda verskog ubedjenja, podseca Korac i objasnjava: "Evidentno je da je to jedna od stvari o kojima treba da razmisljaju oni koji zahtevaju da verske zajednice na lokalnom nivou imaju svoju radio frekvenciju, da imaju svoj program. Ako zelite da budem veoma direktan u razgovoru u Patrijarsiji to je jedna od tema koju sam ja pokrenuo, dakle ja sam postavio to pitanje, da li su oni spremni, ove velike verske zajednice, kao sto su srpska pravoslavna, rimokatolicka i islamska zajednica, da li su one spremne da prihvate tu mogucnost da ce i mnogo manje verske zajednice ili cak verske grupe konkurisati. Moram reci da je to bio jedan od predmeta nasih razgovora", kaze Korac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.