ŠPANIJA UVODI NOVE DRASTIČNE MERE - STAJE SVE: Radiće samo zdravstvene službe, policija, vatrogasci (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2020, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠPANIJA UVODI NOVE DRASTIČNE MERE - STAJE SVE: Radiće samo zdravstvene službe, policija, vatrogasci (VIDEO)

Među dopuštenim aktivnostima biće proizvodnja hrane, distribucija struje i gasa.

Španija će od nedjelje obustaviti sve privredne aktivnosti osim onih nužnih u pokušaju suzbijanja koronavirusa koji je samo u subotu usmrtio 832 osobe, a ukupno 5.700, najavio je premijer Pedro Sančez.

Ostaće otvorene zdravstvene službe, policija, vatrogasci, mediji, trgovine s hranom, apoteke, kiosci, banke i benzinske pumpe.

 - Svi radnici u aktivnostima koje nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ključne moraće ostati iduće dve nedelje u kućama. Tokom tog perioda normalno će primati plaću. Kada završi ovo vanredno stanje, nadoknadiće to u dogovoru s poslodavcima. Radiće dnevno pola sata više, sat vremena, vikendom... do 31. decembra - objasnio je Sančez na konferenciji za medije.

Mere će u nedjelju potvrditi vlada na vanrednom sastanku, a one će biti na snazi od ponedjeljka 30. marta do 9. aprila toekom Uskršnjih praznika.

- Cilj nam je dodatno smanjiti kretanje stanovništva. To su teške mere, ali društvo je spremno za njih - rekao je Sančez.

Oko 47 miliona stanovnika od 14. marta je u svojim domovima, a dosad su smeli izlaziti na posao, što će sada biti obustavljeno.

Odluka je doneta na najteži dan od izbijanja krize jer su u subotu u Španiji, u samo jednom danu, preminule 832 osobe. Broj umrlih je tako dostigao brojku od  5.690, čime je Španija druga zemlja na svetu po broju preminulih iza Italije koja ima 9.134 žrtve.

U Španiji je u subotu broj novoobolelih porastao za 13 odsto u odnosu na dan ranije, na ukupno 72.250 osoba. Od tog broja oporavilo se 12.285.

Španija je inače četvrta zemlja na svetu po broju obolelih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.