SOLO IGRAČ

Izvor: Kurir, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOLO IGRAČ

Velimir Ilić odlučio da uđe u trku za predsednika Srbije, ostaje nejasno da li se kandidovao uz podršku DSS, ali i prećutnu saglasnost DS

BEOGRAD - Kandidatura Velimira Ilića za predsednika Srbije iznenadila je samo neobaveštene. Posle nekoliko nedelja premišljanja ministar za infrastrukturu prelomio je i u roku od dva dana organizovao sakupljanje potpisa. Mada je prošle nedelje, neposredno pred sednicu NS u Čačku, izjavio da čeka blagoslov premijera Koštunice, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i da neće glasati na izborima koji se održavaju na Svetog Jovana, Ilić je juče sa stranačkim vrhom predao 18.300 potpisa Republičkoj izbornoj komisiji.

Na pitanje Kurira da li ima podršku koalicionog partnera DSS za kandidaturu, samo je kratko rekao:

- Videćemo.

Iako niko iz DSS i DS juče nije hteo da prokomentariše Ilićevu kandidaturu, kako saznajemo, Koštuničina podrška nije izostala, a ni „tadićevci“ se nisu mnogo mrštili kada su čuli da će lider NS ući u izbornu trku. Postavlja se pitanje zašto je Ilić konačnu odluku doneo u pet do 12.

- Velja je čekao rasplet situacije oko Kosova i Metohije. Kada je video ko se sve kandidovao, pod velikim pritiskom članstva i građana, rešio je da ne propusti priliku da pokaže svoju popularnost. NS ima 150.000 članova, a potpise smo sakupili za dva dana. Premijer mu je jasno rekao da bi bilo dobro da se kandiduje - kaže izvor Kurira iz Ilićevog okruženja.

Miroslav Mirčić, potpredsednik SRS, ubeđen je da kandidatura predsednika Ilića ne može značajno da ugrozi Tomislava Nikolića.

- Svako će uzeti svoje glasove. Toma nije ugrožen ni od koga i ne bavimo se drugim kandidatima. Zašto bismo se bavili njima? Preokupirani smo samo time da obezbedimo što više glasova za Tomu. Realne su šanse da Nikolić pobedi, jer je takva klima u Srbiji. Vreme je da se menja režim koji oličava Boris Tadić - poručuje Mirčić.

Upitan da li bi, prema njegovom mišljenju, Ilić u tom slučaju mogao oduzeti glasove Tadiću, Mirčić odgovara da to Velja treba da vidi sa svojim koalicionim partnerima iz Vlade.

Jelena Marković, portparol DS, nije zabrinuta Veljinom kandidaturom i smatra da nijedan drugi kandidat neće naškoditi aktuelnom predsedniku u pokušaju da obnovi svoj mandat.

- DS nije ucenjivao podrškom koalicionih partnera, nismo razgovarali ni sa jednim od stranačkih lidera. Obratili smo se samo građanima Srbije, od kojih smo tražili podršku za program moderne i evropske Srbije. Očekujemo pobedu Borisa Tadića, možda čak i u prvom krugu - ističe Markovićeva.[ antrfile ]

I RISTIČEVIĆ ZA PREDSEDNIKA

Predsednički kandidat Narodne seljačke stranke i Ujedinjene seljačke stranke Marjan Rističević predao je juče Republičkoj izbornoj komisiji predsedničku kandidaturu. Rističević je rekao da su ga podržala 11.664 građanina i naveo da je veliki uspeh sama činjenica da su potpisi prikupljeni.

- Nije moja kandidatura neozbiljna, već su neozbiljni upravo oni koji su izbore raspisali na partijski način. Jedan Jugosloven je u ime partije, mada mu je države nestalo, jednom Crnogorcu, svom partijskom lideru kome se država otcepila, raspisao stranačke izbore sa željom da ovaj overi fotelju pre nego što izgubi na Kosovu zemlju - rekao je Rističević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.