Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOLANA: U NAREDNIH 10 DANA KA RASPLETU KRIZE

Vasington -- SAD i Evropska unija su saglasne u vezi s merama za sprecavanje daljeg eskaliranja kriza oko Makedonije i Crne Gore, kao i u proceni o znacaju stabilizovanja prilika na zapadnom Balkanu za bezbednost cele Evope. Ta ocena cula se posle razgovora americkog drzavnog sekretara Kolina Pauela s predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Pauel je razgovore ocenio kao "otvorene, konstruktivne i veoma korisne" u trazenju resenja za preostale bezbednosne probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Balkanu. Perspektiva odrzavanja jugoslovenske federacije ili pronalazenja nove forme daljeg zajednickog suzivota za Crnu Goru i Srbiju, predstavljala je jednu od tema o kojoj su u Vasingtonu posebno razgovarali sefovi diplomatija zapadnih saveznika.

"Veoma sam zadovoljan podrskom americke vlade nasoj inicijativi da Beograd i Podgorica dodju do sporazuma kojim ce biti otklonjena sadasnja kriza i deblokirani reformski procesi u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Havijer Solana posle razgovora u Stejt departmentu. "Ta podrska SAD veoma je znacajna u nastojanju da bude obezbedjen ubrzaniji oporavak i stabilnost regiona koji oseca ozbiljne posledice ratova i medjunarodne izolacije u prosloj deceniji", kaze Solana. On nije zeleo da govori o detaljima inicijative od koje SAD i evropski saveznici ocekuju da ce stabilizovati politicku situaciju u Crnoj Gori i Srbiji i zacrtati dalji kurs jugoslovenske federacije. Solana je, medjutim, izneo ocekivanja da ce u sledecih desetak dana poceti rasplet krize koja je postala, u poslednje vreme, predmet intenizvnih konsultacija EU i SAD. "Ocekujem da ce do 15. marta, kao sto je i dogovoreno, biti razresena preostala sporna pitanja u skladu sa inicijativama koje su pokrenute u razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Planiram da, pre kraja ove nedelje, nastavimo te razgovore. Da li sam optimista u vezi sa ishodom razgovora u Beogradu? Naravno da jesam. Ja nikad nisam pesimista", rekao je Solana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.