Izvor: B92, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SOLANA NUDI ROTIRAJUCU STOLICU U UN"

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic i predstavnik Evropske unije Havijer Solana odrzace 11. februara u Briselu zavrsne razgovore o mogucnostima za opstanak Federacije. Kako pisu "Vijesti", Solana ce Djukanovicu ponuditi opciju prema kojoj bi se Crna Gora odrekla referenduma naredne 3 godine, a da u medjuvremenu funkcionise do sada "nepoznat model, koji bi se u Podgorici mogao zvati savez suverenih drzava, a u Beogradu minimalna federacija". Ta opcija podrazumeva jednu stolicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ujedinjenim nacijama, na kojoj bi se predstavnici Crne Gore i Srbije rotirali svakih 6 meseci. Buduca drzava ne bi imala zakonodavne i izvrsne organe, a sve poslove od zajednickog intersa koordinirali bi crnogorski i srpski ministri.

Sagovornici Radija B92, savetnik crnogorskog predsednika Miodrag Vukovic i Zoran Lutovac sa Instituta drustvenih nauka, smatraju da su ovo spekulacije, ali ne odbacuju mogucnost da ce EU izaci s jos jednim predlogom za opstanak Jugoslavije. Vukovic tvrdi da, bez obzira na sve, Crna Gora ostaje pri poznatim stavovima. "Na poslednjim razgovorima, koje ocekujemo do kraja februara, Crna Gora ocekuje da se konstatuje izlazak iz ove situacije na jedino dva legitimna nacina. EU moze samo da pomogne ili da se Srbija i Crna Gora sporazumno razidju kao sto su ucinile Ceska i Slovacka, medjusobno priznaju kao suverene i samostalne drzave, cime bi bile izbegnute duge procedure, ili ako do tog dogovora ne dodje, idemo prema maju i referendumu, na kome ce biti isto pitanje.

Dakle, Crna Gora u punom medjunarodnom kapacitetu, da ili ne, s jednom stolicom u UN, s dobrim vezama ako to Srbija isto zeli, sa Srbijom, kroz zajednicu ili uniju. Dakle, nista se nije promenilo u stavu Crne Gore", rekao je Vukovic.

"Najvaznije je da Crna Gora i Srbija imaju jednu stolicu u UN, to smatraju i projugoslovenska opcija i EU", kaze Zoran Lutovac. "Jedna stolica ne zato sto bi se isterivalo ono sto je predlog projugoslovenske opcije, nego zato sto je to jednostavnije ne samo za nas, nego i za medjunarodnu zajednicu. Medjunarodna zajednica zeli jednu adresu, ona ne zeli koordinaciju funkcija Srbije i Crne Gore, ona zeli integraciju, jer ce time lakse da komunicira s nama. A zeli lakse da komunicira s nama ne zato sto nas mnogo vole, nego zato sto su zainteresovani da se Srbija i Crna Gora integrisu u EU i time olaksaju i njima posao. A odnos prema stolici u UN jeste pragmatican odnos, da se na jednom mestu resavaju svi problemi, sporovi", istice Lutovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.