SOKOJ: UPS vrši pritisak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOKOJ: UPS vrši pritisak

BEOGRAD -

Predstavnici SOKOJ-a - Organizacije muzičkih autora Srbije ocenili su danas da Unija poslodavaca Srbije (UPS) pozivom ugostiteljima i zanatlijama da sutra u svojim objektima isključe muziku, vrše pritisak pred određivanje novih tarifa za naplatu njenog korišćenja.

"Pitanje je došlo pred Komisiju za autorska i srodna prava, koja je jedina nadležna da se utvrde tarife. Sada kreće akcija Unije da se pokažu mišići da bi pokazali koja je njihova moć pritiska", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je predsednik Upravnog odbora SOKOJ-a Srđan Hofman na konferenciji za novinare.

UPS je pozvala ugostitelje i zanatlije u 42 grada i opštine Srbije, koji su obavezni da plaćaju nadoknadu za puštanje muzike u svojim objektima, da 25. januara "isključe muzika na ceo dan u znak protesta protiv visokih tarifa SOKOJ-a i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), koje ugrožavaju likvidnost i opstanak brojnih preduzeća".

Kako je navedeno u pozivu, time je upućen "poslednji poziv nadležnim državnim institucijama i Komisiji za autorska i srodna prava da obezbede poštovanje zakona i uvedu red u oblast autorskih i srodnih prava u Srbiji".

Hofman je rekao da SOKOJ ne razume potrebu UPS da se na takav način "stvari radikalizuju", istakavši da je "interesantno da se sukob pojačava u trenutku kad počinju i odvijaju se pregovori" o novim tarifama koje treba da odredi Komisija za autorska i srodna prava.

Hofman je istakao da deo nadoknade ide SOKOJ-u, a deo OFPS-u, i pozvao UPS da "ukoliko imaju problem sa tarifom druge organizacije, neka se obrate njima".

"Očekujemo od Komisije rešenje kolika je nadoknada. Nemojte da prejudiciramo stvari", rekao je pop-folk autor Dragan Brajović-Braja, koji je naveo da je iz razgovora sa nekim članovima UPS-a shvatio da im zapravo smetaju uplatnice koje idu OFPS, kao i zakonska moć SOKOJ-a da zbog neplaćanja nadoknade nekom blokira račun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.