ŠOKANTNA DISKRIMINACIJA​ Muslimanima ovde nije dozvoljeno ni da prenoće

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOKANTNA DISKRIMINACIJA​ "Muslimanima ovde nije dozvoljeno ni da prenoće"

Na ulazu u selo Taungtan u Mjanmaru, okačen je novi znak: "Muslimanima nije dozvoljeno da prenoće i izmajmljuju kuće. Nije dozvoljen ni brak sa muslimanima", piše "Guardian".

Znak je podignut krajem marta u budističkom selu u bogatom regionu delte Iravadija čiji su lideri potpisali dokument da žele da žive odvojeno.

Od tada je nekoliko sela pratilo njihov primer. Ova "samo za budiste" sela doprinose religijskim tenzijama koje prete mijanmarskom eksperimentu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << demokratijom.

Nakon decenija vladavine vojne hunte, Mjanmar je ušao u novu eru. Kao državni savetnik, Aung San Su Ći je na čelu države, iako ključne institucije i dalje ostaju pod kontrolom vojske.

Poslednje sedmice, ali i meseci, doneli su porast nacionalističkih aktivnosti. Veliki broj ljudi se okupio ispred Ambasade SAD-a u Jangonu tražeći od diplomata da prestanu da koriste reč "Rohinga" kako bi označili milione muslimana zatvorene u unutrašnjim kampovima i selima u zapadnom Mjanmaru. Nacionalisti insistiraju da su Rohingije ilegalni imigranti iz Bangladeša.

Nekoliko komentara koje je stranka Su Ći, Demokratska liga, dala u vezi ovog problema nisu ohrabrujući. Navodno, Su Ći je dala instrukcije novom ambasadoru SAD-a da ne koristi termin Rohingije.

Novi ministar religija, bivši general Tura Aung Ko nedavno je muslimane i hinduiste nazvao "pridruženim građanima".

Činjenica da nema nikoga ko bi izazvao nacionalističku retoriku navela je mnoge da se zapitaju koja je budućnost manjina u Mjanmaru.

U selu Taungtan živi oko 700 ljudi, većinom farmera. Nalazi se na kraju dugog prašnjavog puta koji okružuje visoka trava i drveća banane. Selo je veoma izolovano, a nedavno su se mladi organizovali i oformili "Patriotsku ligu mladih", nacionalističku grupu koja želi razvijati selo i držati strance van sela.

Kako pričaju seljani, početkom 2015. godine stranac južnoazijskog porekla doselio se u selo. Rekao je da je hinduista, ali onda je počeo da kupuje zemlju i seljani su zaključili da mora da je musliman.

- To je kao da imamo duhove. Nikada nismo videli duha, ali svejedno smo uplašeni – rekao je jedan seljak uz glasan osmeh.

On je bio deo manjine koja se protivila znaku, pa je tražio da ne bude imenovan u strahu od posledica.

Seljani su otkrili da doseljenik i njegova porodica nisu imali lične karte.

Inače, "sumnjivi" doseljenik bio je 28-godišnji Kav San Vin. Sada živi u Jangonu, tri sata vožnje od sela Taungtan. Kako kaže, njegova porodica prati budističke i hinduističke tradicije, a u selo se doselio zbog oca koji je želeo da pređe iz grada u prirodu.

Kako kaže, seljani su odmah bili neprijateljski nastrojeni, a kada su kupili i drugi komad zemlje gde su hteli da otvore prodavnicu čajeva, dobio je hitan poziv od oca.

Članovi "Patriotske lige mladih" upozorili su ga da bi mu "neko" mogao spaliti kuću, a u samostanu mu je rečeno da ne žele muslimana u selu.

- Jeo sam svinjetinu pred njima, pa su rekli da se samo pretvaram jer sam na nekoj misiji poput džihada - kroz smeh priča San Vin.

Nakon toga grupe muškaraca hodale bi oko kuće satima, a čelnici sela kazali su mu da mu ne mogu garantovati sigurnost, zbog čega je i otišao.

- Osoba svake vere trebalo bi da ima mogućnost i slobodu da živi gde hoće - rekao je San Htaj, rođak San Vina, koji je dodao da je srećan što je budista.

- Da smo muslimani sigurno bi došlo do sukoba u selu - dodaje San Vin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.