ŠOK SNIMAK IZ SVEMIRA! CRNA RUPA BLIZU ZEMLJE? Istraživali zvezde, pa slučajno otkrili nešto NEVIĐENO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 23:09

ŠOK SNIMAK IZ SVEMIRA! CRNA RUPA BLIZU ZEMLJE? Istraživali zvezde, pa slučajno otkrili nešto NEVIĐENO (VIDEO)

Novootkrivena crna rupa udaljena je oko 1.011 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema, što možda deluje kao velika udaljenost, ali je 2.500 svetlosnih godina bliža od sledeće po redu.

Istraživači koji su je otkrili nisu bili u potrazi za crnim rupama, već su je spazili slučajno dok su pokušavali da otkriju nešto više o paru zvezda. Iako su naučnici proučavali sistem zvezda još od osamdesetih, crna rupa je donedavno prošla nezapaženo.

- Izgleda da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nam se skrivala pred očima. To je dovoljno svetla zvezda da su je ljudi proučavali još 80-ih, ali izgleda da je došlo do nekih iznenađenja - objašnjava astronom Karim El-Badri, doktor sa Berklija.

Istraživači su odavno procenili da se u Mlečnom putu nalaze stotine miliona crnih rupa, mada je većina njih u našoj galaksiji nevidljiva, što znači da je jedini način da ih pronađemo posmatranje njihovih gravitacionih efekata na okolne objekte.

Postoji i video animacija sistema zvezda sa najbližom crnom rupom:

Tokom 2014. istraživači su sproveli četvoromesečnu kampanju posmatranja XP 6819 sistema zvezda (u kojem je pronađena i najnovija crna rupa), koja je otkrila znake da sistem nije standardni par zvezda. Izgledalo je kao da unutrašnja zvezda orbitira oko drugog objekta jednom u 40,3 dana, dok se veća, spoljašnja zvezda kretala na većoj udaljenosti kružeći oko unutrašnje i trećeg nedefinisanog objekta.

Tek 2019. Tomas Rivinijus, vođa studije, sa svojim timom posmatrao je taj treći objekat i došli su do zaključka da je prevelik da bi bio zvezda i shvatili da je u pitanju crna rupa.

3/4 The invisible object is part of a triple system where its two companions can be seen with the naked eye.https://t.co/YOj2w6KkLX

Credit: @ESO , L. Calçada

— ESO (@ESO) May 6, 2020

- Obično kada imate crnu rupu sa zvezdom oko nje, mi zapravo ne možemo da vidimo da je zvezda obilazi. Ova je tako blizu, da bi trebalo da vidimo to kretanje - kaže koautorka studije Marijan Hejda.

Naučnici planiraju da nastave sa istraživanjem novootkrivene crne rupe u budućnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.