ŠOK OTKRIĆE U VEZI SA NOVIM SOJEM: Sve što se mislilo je netačno, SZO se hitno oglasila

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2021, 08:57

ŠOK OTKRIĆE U VEZI SA NOVIM SOJEM: Sve što se mislilo je netačno, SZO se hitno oglasila

Pojavio se mnogo pre nego što se verovalo

Pojava novog soja koronavirusa privukao je veliku pažnju javnosti, a zbog omikrona, brojne države su uvele nove mere.

Naime, usled pojave ove mutacije, veliki broj država pooštrio je mere, a jedna od njih bila je suspenzija letova iz južnog dela Afrike, gde je registrovan omikron. Iako se verovalo da se taj soj pojavio pre nekoliko dana, novi podaci govore sasvim drugačije.

Naime, kako javljaju svetski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mediji, Nigerija je u uzorcima uzetim još u oktobru mesecu otkrila omikron soj, što u velikoj meri menja dosadašnja saznanja o toj varijanti koronavirusa.

Podsećanja radi, Svetska zdravstvena organizacija nedavno se oglasila prvi put sa konkretnim informacijama, ali i upustvima o novom soju, koji je do sada otkriven u više od 20 zemalja širom sveta.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

- Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije - rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća "potencijalnog daljeg širenja mutacija visoka" na globalnom nivou.

Prva preporuka koju je ta organizacija dala državama članicama jeste da prilagode "mere međunarodnih putovanja", navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

- Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet - dodaje Svetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika verovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

- U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovid0a 19, što bi moglo da ima i ozbiljne posledice. Procenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida 19 vrlo visok - dodaje se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.