ŠOK! MUSLIMANI NA NOGAMA! Ukida se stari bračni zakon, na pomolu veliki sukob?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 09:16

ŠOK! MUSLIMANI NA NOGAMA! Ukida se stari bračni zakon, na pomolu veliki sukob?

Situacija je kritična

Indijska država Azam ukinula je 89 godina star zakon koji je dopuštao brak maloletnim muslimanima, uprkos protivljenju zvaničnika manjinske zajednice koji su taj plan nazvali pokušajem polarizacije birača na verskoj osnovi uoči izbora.

Azam, koji ima najveći postotak muslimana među indijskim državama od 34 odsto, ranije je saopštio da želi da implementira jedinstvene građanske zakone za brak, razvod, usvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nasleđivanje, kao što je država Utarakand učinila ranije ovog meseca.

Širom zemlje, hindusi, muslimani, hrišćani i druge grupe slede svoje sopstvene zakone i običaje ili sekularni kodeks za takva pitanja. Stranka Baratija Janata (BJP) premijera Narendre Modija obećala je jedinstveni građanski zakonik, čemu se protive muslimani.

Azam je ukinuo Zakon o registraciji muslimanskih brakova i razvoda iz 1935., što je stupilo na snagu 24. februara, napisao je premijer Azama Himanta Bisva Sarma na platformi "X" u subotu.

- Ovaj zakon je sadržavao odredbe koje dopuštaju registraciju braka čak i ako mlada i mladoženja nisu navršili zakonsku dob od 18 i 21 godine. Ovaj potez označava još jedan značajan korak prema zabrani dečijih brakova u Azamu.

Na pitanje Rojtersa hoće li severoistočna država primeniti Jedinstveni građanski zakonik pre opštih izbora zakazanih za maj, Sarma je rekao: "Ne odmah".

Mnogi muslimani u Azamu vuku svoje korene iz susednog Bangladeša u kojem se govori bengalski i ima muslimansku većinu. Napetost često bukti između muslimana i etničkih Azamaca, koji su većinom hinduisti.

Zvaničnici muslimanske opozicije rekli su da je ukidanje zakona iz kolonijalnog doba diskriminatorno.

- Oni žele da polarizuju svoje glasače provocirajući muslimane, što muslimani neće dopustiti - rekao je novinarima u subotu Badrudin Ajmal, poslanik iz Azama koji je na čelu Sveindijskog ujedinjenog demokratskog fronta koji se uglavnom bori za muslimanske ciljeve.

Upozoravamo! Uznemirujući snimak sukoba hindusa i muslimana u Indiji možete pogledati OVDE.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.