SNV predstavilo 20. Bilten o mržnji i nasilju prema Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 12:57

SNV predstavilo 20. Bilten o mržnji i nasilju prema Srbima

Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je danas 20. godišnji Bilten o govoru mržnje i nasilja prema Srbima za prošlu godinu, a predsednik tog veća Milorad Pupovac izjavio je da je u Hrvatskoj normalizovano stanje negativizma prema narodima koji su stradali kao žrtve u Drugom svetskom ratu.

"Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugog, a ne poštovati Ustav koji svima jamči jednakost", izjavio je Pupovac povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kao problem je naveo i to što se, kako je rekao, zakonske odredbe ponekad nesistematski i neujednačeno menjaju.

Kao primer je naveo da jedan sud osuđuje javnu upotrebu ustaškog pokliča "za dom spremni", a drugi ne.

Prema rečima Pupovca, to „Hrvatsku na neki način drži za taoca“.

Autor najnovijeg Biltena Tihomir Ponoš je rekao da da bi govor mržnje trebalo da se karakteriše kao prekršaj, a ne kao krivično delo.

Ocenio je da je "trenutna politička klima pozitivna", što je pokazalo i učešće potpredsednika vlade Borisa Miloševića na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

"Postoji put pomirenja jer to je jedini način da se iskoreni mržnja", izjavio je Ponoš.

Inače, u 20. izveštaju SNV o istorijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilje prema Srbima 2020., konstatuje se da je broj fizičkih napada i verbalnih pretnji prema Srbima u Hrvatskoj u prošloj godini bilo manje u odnosu na 2019.

Ono što, međutim, brine, navodi se, jeste da je reakcija državnih tela i dalje u pojedinim slučajevima spora i neodgovarajuća.

Brine, navodi se, i povećani broj fizičkih sukoba u Vukovaru izazvanih nacionalnim poreklom. Stanje u Vukovaru se, kažu, pogoršava poslednjih nekoliko godina. Podseća se da je Gradsko veće Vukovara i lani odbilo da proširi prava Srba u tom gradu, kada je reč o pravu na ćirilicu.

Govor mržnje i ekstremizam su, navodi se u Biltenu dostavljenom Tanjugu, postali gotovo svakodnevna pojava.

Grafitima se poziva na likvidaciju Srba kao kolektiviteta, a likvidacijom se preti i pojedinim građanima srpske nacionalnosti.

Ustaški simboli i govor mržnje na javnim prostorima učestaliji su u Dalmaciji, Zagrebu, delom i u Slavoniji, a manifestacije šovinizma i lani su beležene na sportskim manifestacijama, iako manje nego prethodnih godina, što je, kako se navodi, uglavnom posledica korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napada na Srbe u Hrvatskoj u 2020. za trećinu manje nego u 2019.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2021

Fizičkih napada na Srbe u prošloj godini bilo je za petinu manje nego godinu ranije, ali je govora mržnje i etničke netrepeljivosti u medijima bilo za koji postotak više, stoji među ostalim u izvještaju Srpskog narodnog vijeća (SNV), o historijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilju prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.