Izvor: B92, 03.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNP ZA RASPISIVANJE PREVREMENIH IZBORA

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica odrzao je danas konsultacije za formiranje nove savezne vlade sa predstavnicima stranaka 'Koalicija za Jugoslaviju', javlja Radio B92. Predsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic izjavio je da su za tu stranku najlogicniji vanredni savezni parlamentarni izbori, ali nije iskljucio mogucnost formiranja nove Savezne vlade sa DOS-om, javlja Radio B92. Bulatovic je, nakon konsultacija kod predsednika Jugoslavije, rekao novinarima da Vojislav Kostunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preferira mogucnost formiranja nove Savezne vlade, dok SNP smatra da je to tezi put. 'Kostunica nam je ponudio mesto premijera Vlade, ali mi cemo doneti odluku nakon konsultacija unutar glavnog odbora SNP-a', rekao je Bulatovic. "Veoma tesko ce doci uopste do formiranja nove savezne vlade. Ako dodje do formiranja te nove savezne vlade onda ce morati da dodje do bitno promenjenih klauzula koalicionog sporazuma, da bi imalo smisla da udjemo u tu vladu jer bi svako rekao da je SNP fingirao pa se sada vraca nazad. Nismo fingirali, mi smo ozbiljno mislili i ja jednostavno porucujem onima koji su nama partneri neka nas barem jedanput uzmu za ozbiljno jer tokom trajanja krize oko haskog tribunala nas nisu uzimali za ozbiljno koliko se meni cini" naglasio je Bulatovic.

Predsednik Srpske narodne stranke Crne Gore Bozidar Bojovic rekao je da je ta stranka zainteresovana za brzo formiranje nove vlade, kako bi bile nastavljene zapocete reforme i izvrseno redefinisanje odnosa u federaciji. Predsednik Narodne stranke Dragan Soc izjavio je da podrzava koncepciju predsednika Jugoslavije za formiranje nove vlade. 'Narodna stranka ce doprineti da vlada bude sto pre izabrana kako bi se prevazisla kriza nastala ostavkom Zorana Zizica', rekao je Soc. "Verujemo da je najboljji izlaz da se novi prioriteti utvrde, da se sada fokus aktivnosti savezne vlade prenese sa integracije u medjunarodnu zajednicu koja je zavrsena na razresenje odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. To otvara mogucnost da se napravi novi koalicioni dogovor na jednoj siroj politickoj osnovi izmedju koalicije Zajedno za Jugoslaviju i DOS-a. Takodje smo rekli da okosnicu te vlade treba da nosi SNP i to sa jednim veoma naglasenim politickim nivoom mandata na nivou predsednika stranke ili bar potpredsednika stranke, sto bi dalo ozbiljnost i unutrasnji i spoljasnji kredibilitet novoj vladi" istakao je Soc.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.