SNIMCI STRAVIČNE ERUPCIJE: Razoran vulkan aktivan nakon nekoliko decenija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022, 00:14

SNIMCI STRAVIČNE ERUPCIJE: Razoran vulkan aktivan nakon nekoliko decenija (VIDEO)

Nakon što je proradio najveći aktivni vulkan na svetu, havajski Mauna Loa, objavljeni su i snimci i fotografije erupcije

Ovo je prva erupcija nakon skoro 40 godina i vidljiva je i iz nastanjenih delova egzotičnog ostrva.

Na osnovu videozapisa i fotografija čini se da vulkan nije mnogo udaljen od naseljenog prostora.

Nadležni uveravaju da trenutno ne postoji pretnja po one koji žive ispod vulkana, ali su iz Geološke službe Sjedinjenih Američkih Država >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (USGS) upozorili da bi situacija mogla brzo da se promeni. Ostrvo je obasjano crvenom svetlošću, a fotografisani su prizori lave na vrhu vulkana.

BREAKING: World's largest active volcano Mauna Loa has started to erupt in Hawaii for the first time since 1984 pic.twitter.com/BkVgGyehem

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 28, 2022

Objavljeno je upozorenje o padanju pepela na tlo i na okolne vodene površine, a stanovnici su pozvani da budu na oprezu. Na snazi je najviši stepen upozorenja.

Vulkan Mauna Loa je prethodno eruptirao u martu i aprilu 1984. i tada se lava proširila u krugu od osam kilometara. Poslednja erupcija je počela sinoć, 27. novembra, a to se desilo nakon više upozorenja da je erupcija moguća nakon niza zemljotresa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Posle 38 godina tišine, najveći vulkan na svetu je pokazao neverovatnu erupciju (FOTO/VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 29.Nov.2022

Na osnovu videozapisa i fotografija čini se da vulkan nije mnogo udaljen od naseljenog prostora

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.