SNEG ZAVEJAO, PORODILA SE U KUĆI I NAZVALA JE SNEŽANA

Izvor: Kurir, 05.Feb.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNEG ZAVEJAO, PORODILA SE U KUĆI I NAZVALA JE SNEŽANA

Marta Glavota porodila se deset dana pre termina u Imotskoj Krajini, pedesetak kilometara istočno od Splita jer je put bio zavejan

Foto: Jutarnji list

SPLIT - Marta Glavota porodila se u svojoj kući u Imotskoj Krajini, pedesetak kilometara istočno od Splita jer je sneg zavejao puteve. Trudnica je u kući i bez lekara rodila devojčicu i, naravno, dala joj ime Snežana.

U subotu ujutro počela je da oseća bolove, ali se nadala da su lažni, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jutarnji list.

- Marta se ustručavala da digne uzbunu jer je bilo desetak dana do pravog termina. Međutim, ubrzo su me nazvali da dođem, počela je jako da se muči, zapravo je počeo porođaj - rekla je 43-godišnja kompinica Ljilja Alerić, koja je porodila svoju trudnu susjedu.

- Rodila sam troje dece, ali nikad nikoga nisam porodila! Muškarce smo ostavili u dnevnoj sobi, Martina strina i ja neke smo informacije pokušali da pronađemo na internetu, a kad su krenuli jaki trudovi - pravac spavaća soba. Ništa, porađaj ženu! Babica iz Imotskoga davala nam je uputstva telefonom. Bilo me je strah da se beba krivo ne okrene, da ne izađe na noge... Nadala sam se da će možda stići Hitna ili Gorska služba spašavanja, ali dok sam ja kuvala makaze u vodi i molila Boga, bebica je izvirila. Znam da su nešto govorili da treba paziti na bebinu glavu, pa sam je uhvatila za ramena i izvukla - priseća se Ljilja koja je komšinicu porađala šest sati.

Marti je, kaže Ljilja, ovo šesta beba, pa porođaj nije bio isuviše komplikovan.

- Strina i ja odsekli smo smo pupčanu vrpcu, zavezali devojčici pupak, očistili je i zamotali, da je vidite kako je bila čista i lepa, kao Snežana iz bajke. Lupnula sam je po guzi i rekla 'eto te, došla si’. Tek sad mi je jasno što smo učinili - uzbuđeno kaže Ljilja.

Imotska krajina juče je bila neprohodna, a pripadnici splitske Gorske službe spašavanja jedva su se probili do njih da majku i bebu prebace u splitsko rodilište. Do kuće su došli na skijama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.