SNEG ZAVEJAO ALPE, SNAŽAN CIKLON JURI PREMA SRBIJI: Potop uz grmljavinske oluje večeras u OVIM delovima našeg regiona

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2023, 00:28

SNEG ZAVEJAO ALPE, SNAŽAN CIKLON JURI PREMA SRBIJI: Potop uz grmljavinske oluje večeras u OVIM delovima našeg regiona

Padavine se očekuju i u nastavku vikenda

Pored Srbije i naš region pod snažnim je uticajem ciklona. Obilne padavine ove večeri zahvatile su Crnu Goru, uz jake pljuskove sa grmljavinom. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i u nastavku večeri, a padavine će i dalje biti obilne i premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji.

Zbog vrlo obilnih padavina i lokalno jačih grmljavinskih nepogoda, ponegde su moguće poplave i bujice. U saobraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se zbog velike količine vode preporučuje oprez, a mogući su odroni.

Na udaru večerašnjih oluja su šira područja Herceg Novog, Podgorice, Nikšića, Kolašina, Plava, Gusinja i drugih mesta. Očekuje se da tokom večeri i noći lokalno padne i preko 100 litara kiše, pa i više. Duva i jak jugozapadni vetar, dok olujni jugo podiže višemetarske talase.

Istovrmeno, na udaru jakih pljuskova sa grmljavinom je i severna Dalmacija, ali i oblast severnog Jadrana i Istre. Prethodnu su obilne kiše pogodile i veći deo Slovenije, BiH i ostatka Hrvatske, ali nije bilo većih problema.

U prethodna 24 časa veoma obilne snežne padavine pogodile su oblast Alpa, a snežna granica spustila se na 1000 metara nadmorske visine. Iznad 1500 metara palo je i preko 30 cm novog snega.

Najobilniji sneg pao je u Alpima na zapadu Austrije, na severu Italije i na jugu Švajcarske, a sneg povremeno i dalje pada u ovim predelima. Kada je reč o vikendu, kiše i pljuskova sa grmljavinom i dalje će povremeno biti širom našeg regionu, a u Alpima i na višim planinama padaće sneg.

Osim večeras, najobilnije padavine posebno na jugu Crne Gore očekuju se noćas, ujutro i u noću ka ponedeljku, pri čemu bi palo dodatnih 100 do 200, lokalno i preko 300 litara kiše po kvdratnom metru, uz poplave i bujice.

Usled zahlađenja, kiša će i na višim planinama Crne Gore i BiH preći u sneg, uz formiranje snežnog pokrivača, uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.