SNAŽAN CIKLON PRETI SRBIJI - STIŽU PLJUSKOVI: Šta se ovo dešava sa vremenom u našoj zemlji?! Nove prognoze meteorologa NEĆE vam se svideti

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 17:35

SNAŽAN CIKLON PRETI SRBIJI - STIŽU PLJUSKOVI: Šta se ovo dešava sa vremenom u našoj zemlji?! Nove prognoze meteorologa NEĆE vam se svideti

Veoma toplo vreme nastaviće se i u nastavku prve dekade marta, uz temperature oko 8. marta ponovo do 20°C.

Iako je do kalendarskog početka proleća ostalo nešto manje od mesec dana, već sada se može reći da proleće u Srbiji već uveliko traje. Jučerašnje temperature bile su i do 18°C, a veoma toplo vreme očekuje se i danas, drugog dana vikenda, uz temperature i do 20°C. Danas se očekuje i više sunčanih perioda, a slaba kiša očekuje se tek ponegde.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << I sedmica pred nama proteći će u znaku pravog prolećnog vremena, tako da će kraj februara i početak marta doneti temperature za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

U ponedeljak će nakon oblačnijeg jutra, tokom dana u mnogim predelima biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Jutarnja temperatura biće od 4 do 10°C, a maksimalna dnevna od 17 do 21°C, u Beogradu do 20°C.

Slično vreme očekuje se i u utorak i u sredu, uz nešto više oblaka i koji stepen nižu temperaturu.

Srbija će u četvrtak i petak biti pod uticajem snažnog ciklona sa Tirenskog mora, pa se očekuje oblačno i vetrovito. Kiša će padati uglavnom u južnim i centralnim predelima, uz pojavu pljuskova.

Očekuje se jak južni i jugoistočni vetar, na planinama i u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, naročito na jugu Banata.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se suvo, a temperature će biti iznad 15°C.

Srbija će do kraja februara i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a ujedno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima. Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Dakle, nakon ekstremno toplog februra i mart će započeti u znaku veoma toplog vremena, a prema trenutnim prognozama nema na vidku da se očekuje značajnije zahlađenje.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara. Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina. Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.

Srbija Danas/Informer

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.