SMRT DEVOJČICE ZBOG VARIČELE Za 40 godina nismo imali ovakav slučaj

Izvor: Blic, 01.Apr.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT DEVOJČICE ZBOG VARIČELE "Za 40 godina nismo imali ovakav slučaj"

Od čega je umrla Julija S. (4) iz Niša zvanično se još ne zna, ali su prvi rezultati pokazali da je uz varičele imala i bakterijsku infekciju izazvanu streptokokom.

Kako “Blic” saznaje, ovi rezultati su dobijeni nakon uzimanja briseva tokom obdukcije.

- Reč je o bakteriji streptokokus beta hemolitikus, grupe A, koja može biti izazivač brojnih komplikacija i bolesti u organizmu kao što su meningitis, sepsa, oboljenja bubrega... To je bakterija koja je vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << invanzivna. Osnovni pregled prilikom prijema dece u obdaništa jeste da nemaju streptokoku u grlu i nosu - kaže dr Branislava Kocić, načelnica Centra za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje.

Da li je prisustvo streptokoke dobrinelo komplikaciji varičela ili je varičela koja joj je oslabila imunitet doprinela razvoju streptokoke, u ovom trenutku se ne može reći dok se ne obave kompletne analize.

Pročitajte još:

Dr Bratislav Tiodorović, epidemiolog iz Niša, objašnjava da su ovakve komplikacije moguće, ali da on za 40 godina rada nikada nije imao takav slučaj.

- Zapaljenje pluća, meningitis i encefalitis su sve komplikacije koje se mogu javiti kod obolelih od ovčijih boginja, ali se one retko dešavaju. Češće komplikacije su visoka temperatura, infekcija kože i neurološke promene. Međutim, svi virusi kod ljudi koji imaju oslabljen imunitet mogu da budu fatalni. Ukoliko se uz varičele dobije neka bakterijska ili virusna infekcija, može doći do komplikacije bolesti i teže kliničke slike, kada pacijent hitno mora da bude hospitalizovan u bolnicu. U ovom slučaju, kod devojčice je izolovana bakterija streptokoka, koja je takođe mogla da izazove komplikacije - objašnjava dr Tiodorović.

Varičela je najveća dečja osipna groznica i u najvećem broju slučajeva se preleži do školskog uzrasta kada se stvara doživotni imunitet. Nekada se javljala sezonski i to na prelasku iz jeseni u zimu i iz zime u proleće, ali već godinama je ima tokom cele godine.

- Epidemiolozi su predlagali da se vakcina protiv varičela uvrsti u program obavezne vakcinacije, ali se od toga odustalo jer je više od 90 odsto dece preleži do školskog uzrasta bez ikakvih posledica - kaže Tiodorović.

Ovu vakcinu nemaju sve apoteke, jer nije obavezna. Ipak, ukoliko želite da vakcinišete dete, do njene primene potrebno ju je držati u frižideru kako se ne bi prekinuo hladni lanac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.