SLUČAJ LORA: UHAPSILI  MAJIĆA I ODVELI NA PSIHIJATRIJU

Izvor: Kurir, 12.Dec.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJ LORA: UHAPSILI MAJIĆA I ODVELI NA PSIHIJATRIJU

ZAGREB - Hrvatska policija jutros je u Splitu uhapsila Tončija Majića, predsednika udruženja Dalmatinski komitet za ljudska prava, i po drugi put ove godine prisilno ga odvela na psihijatrijsko veštačenje.

Nevladine organizacije reagovale su na postupak prema Majiću koji je javnosti razotkrio zločine nas srpskim civilima i zarobljencima u splitskom zatvoru Lora i državnog tužioca Mladena Bajića da kao tadašnji vojni tužilac nije reagovao na zločine u Lori.

"Ovakvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i borcima za ljudska prava nedopustivo je, jer predstavlja ozbiljno narušavanje njihovih prava", navode organizacije okupljene u Kuću ljudskih prava, koje medijima i nadležnim institucijama šalju otvoreno pismo protesta protiv apsurdnog i nedopustivog kršenja ljudskih prava Majiću.

NVO smatraju da Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tokom 90-ih godina, dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori i zalaganja da se ti zločini procesuiraju.

Podsećaju da je u znak protesta Majić u oktobru 2010. poslao poderanu hrvatsku zastavu predsedniku Republike Ivi Josipoviću zato što hrvatsko pravosuđe 30 godina nije rešilo njegovu odštetnu parnicu zbog saobraćajne nesreće iz 1980. godine nakon koje više nije bio u mogućnosti da radi kao novinar.

U februaru ove godine iz istog razloga je poslao pocepanu zastavu i tužiocu Bajiću, nakon čega je zagrebačko tužilaštvo pokrenulo krivični postupak, jer su cepanje zastave i drugi načini vređanja državnih simbola protivzakoniti i mogu se kazniti kaznom od tri meseca do tri godine zatvora.

"Umesto okončanja postupka za naknadu štete i pohvale za dosadašnje insistiranje na efikasnijem radu pravosuđa sud je odvratio zahtevom za veštačenjem, pa mu uz uskraćivanje prava na pravični pravovremeni postupak u odštetnoj parnici, još i zalepio optužbu za neuračunljivost", navodi se u pismu.

Krešimir Devčić, portparol zagrebačkog županijskog suda koji je dao nalog da se izvrši veštačenje, potvrdio je novinarima da je dat nalog da se Majića dovede u psihijatrijsku bolnicu u Jankomiru.

"On zapravo odbija da se podvrgne veštačenju, pa je jedini način bio prisilno privođenje. A ono nije moguće bez njegovog pristanka", rekao je Devčić, koji ne želi ulaziti da li je veštačenje na kome Majić može biti zadržan i do mesec dana rezultat njegovog natezanja s Bajićem.

Majić je bio slat na veštačenje u maju, što je odbio, rekavši da nije slučajno što ga šalju na vaštačenje u sedmici kad je na poziv crnogorskog tužilaštva trebao u Podgorici predati dokumentaciju o masakru desetak Crnogoraca u Lori, a za šta Bajićevo tužilaštvo nema nikakvog interesa.

Čuvari koji su mučili civile i ubili dvojicu, osuđeni su na po nekoliko godina zatvora, s tim što su neki sve vreme od pokretanja postupka u bekstvu.

Sad se priprema proces za mučenje ratnih zarobljenika, najviše iz BiH 1992. godine kojih je kroz Loru prošle oko 1.000, a od kojih se za 60 gubi svaki trag.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.