SLUČAJ DŽORDŽA FLOJDA SE PONAVLJA! Još jedan postupak policijske brutalnosti izazvao gnev javnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2020, 10:36

SLUČAJ DŽORDŽA FLOJDA SE PONAVLJA! Još jedan postupak policijske brutalnosti izazvao gnev javnosti

Organi reda saopštili da je istraga u toku.

Vlasti u Pensilvaniji pokrenule su istragu pošto se na društvenim mrežama pojavio video snimak kako policijac drži koleno na vratu jednog čoveka, a ceo incident podsetio je na situaciju u kojoj je 25. maja preminuo Afroamerikanac Džordž Flojd.

Snimak je ubrzo postao viralan i izazvao gnev javnost pošto je na isti način Flojd preminuo kada je policajac Derek Šovin osam minuta držao koleno na njegovom vratu, ne oglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se na njegovo zapomoganje da ne može da diše.

Na video snimku se vidi kako dva policajca obuzdavaju čoveka crne puti kako vrišti ispred bolnice Sveti Luka, a jedan od pripadnika organa drži koleno na vratu osumnjičenog.

Srećom, niko nije nastradao, ali je ovaj incident pokrenuo protest manjeg broja građana, koji su umarširali u lokalnu policijsku stanicu i tražili objašnjenje za ovaj slučaj, prenosi "Raša tudej".

Šef policije u Aletaunu Glen Granic pokušao je da spusti tenzije, rekavši da je istraga u toku, ali je otkrio i neke detalje koji se tiču incidenta. On je istakao da ono što se ne vidi na snimku jeste da se muškarac ponašao nekontrolisano, "povraćajući i posrtajući po ulici, i zaustavio se ispred ulaza za hitan prijem u bolnici".

- Ta osoba počela je da se dere, vrišti i pljunula je policajce i osoblje bolnice. Kada su ga policajci oborili na zemlju, osumnjičeni je i dalje pružao otpor, te su policajci morali da ga obuzdaju - naveo je Granic.

Muškarac je zatim sproveden u bolnicu, gde mu je pružena pomoć a potom je pušten iz ustanove. Granic je kazao da je u toku istraga koja će pokazati da li su policijaci koristili prekomernu silu.

Podsećanja radi, širom Sjedinjenih Američkih Država buknuli su protesti posle smrti Flojda, koji je preminuo tokom hapšenja. Šovinu i još nekoliko policajaca sudi se za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.