SLUČAJ BORIK I ZVANIČNO TERORISTIČKI AKT!

Izvor: Kurir, 13.Jan.2012, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJ BORIK I ZVANIČNO TERORISTIČKI AKT!

Ovo nije običan događaj. U toj dvorani bilo je prisutno kompletno rukovodstvo Republike Srbije, rukovodstvo RS i SPC, kazao Milorad Veljović

BANJALUKA - Direktori policija Srbije i Republike Srpske (RS) Milorad Veljović i Gojko Vasić potvrdili su da se otkrivanje naoružanja u hali Borik u Banjaluci trenutno tretira kao pokušaj terorističkog akta.

"Ovo nije običan događaj. U toj dvorani bilo je prisutno kompletno rukovodstvo Republike Srbije, rukovodstvo RS i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << SPC-a. Mi ne možemo da prejudiciramo, ali s obzirom na ozbiljnost svega ovoga, mi ovoga trenutka to tretiramo kao pokušaj terorističkog akta", kazao je Veljović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je sada najvažnije utvrditi skrivanja naoružanja, dodajući da je uveren da će dalja istraga otkriti punu istinu o ovom događaju.

"Mi nismo došli u Banjaluku da se mešamo u istragu, već da pomognemo u rasvetljavanju ovog događaja, odnosno da pokušamo sa kolegama u BiH da utvrdimo motive i pozadinu čitavog slučaja", kazao je direktor policije Srbije. Prema njegovim rečima, policija Srbije na isti način bi reagovala da se slična situacija dogodila u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju ili bilo gde drugo gde se nalazio predsednik Srbije.

Veljović je ocenio da se nijedno teže krivično delo na prostorima bivše Jugoslavije ne može izvršiti bez saradnje kriminalnog miljea sa tog područja, ističući da su policije u regionu dužne jedne drugima da pružaju pomoć na operativnom nivou u ovakvim situacijama. Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da se naoružanje pronađeno u hali Borik na tom mestu nije nalazilo duže vreme.

"Pronađeno naoružanje tu se zasigurno nije nalazilo dugo. Na njemu nije bilo prašine, a dvorana je na isti način do sada više puta pregledana", kazao je Vasić. On je naveo da MUP RS na ovom slučaju usko sarađuje sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i sa Obaveštajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) i policijom Srbije. Direktor policije RS još je kazao da je trenutno najvažnije uraditi DNK analize, najavljujući da će se složenija veštačenja raditi u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP-a Srbije.

Vasić je naveo da je u vezi sa ovim slučajem do sada ispitano više od 100 ljudi, a da Božidar Stanišljević, koji je priznao da je uneo naoružanje u halu Borik, ranije nije evidentiran kao izvršilac krivičnih dela. "Prvi razgovori koji su vođeni su vezani za proveru navoda koje je Stanišljević izneo u svojoj prvoj izjavi. Istraga će ići dalje kako to budu diktirali tragovi i to može potrajati", rekao je on. Stanišljević, koji je uhapšen 10. januara, ispitan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog za terorizam, posle čega je Sudu BiH dat predlog da mu se odredi pritvor u trajanju od 30 dana. Policija RS je u hali Borik, dan pre svečanosti povodom jubileja RS, pronašla veću količinu ekploziva i oružja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.