SLO: Novinari pali iz etike

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Novinari pali iz etike

Izveštavanjem o intimnim odnosima direktora i profesorke škole u Mariboru, 48 novinara iz 12 medija je prekršilo Kodeks, ističe Sud časti Udruženja novinara.

Kako piše ljubljanski list "Delo", ta afera je nažalost završila samoubistvom direktora škole krajem novembra prošle godine.

"Ovaj slučaj je pokazao da su novinari koji su pratili ceo slučaj kršili kodeks časti i tako pali na ispitu iz etike", rekla je predsednica Suda časti Ranka Ivelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema nalazu Suda časti konstatovano je da je u ovom slucacju prekršen član 17 Kodeksa novinara Slovenije koji obavezuje novinare na poštovanje privatnosti i koji zabranjuje prikazivanje pornografskih scena.

Slučaj je posebno tragičan jer se direktor škole koji je doživeo pravi medijski linč ubio dve nedelje posle izbijanja skandala, a bio je oženjen i imao je dvoje male dece.

Reč je o događaju iz Maribora iz sredine novembra prošle godine kada su učenici jedne tamošnje srednje škole snimili direktora prilikom seksualnog odnosa sa profesorkom matematike kroz prozor kabineta i snimak objavili na internetu.

Neki mediiji su objavili necenzurisani snimak čime su prekrršili novinarski kodeks o slučajevima u kojima je potrebna zaštita privatnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.