ŠLJIVA ZBOG NISKE CENE ZAVRŠILA U RAKIJI

Izvor: Kurir, 08.Okt.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠLJIVA ZBOG NISKE CENE ZAVRŠILA U RAKIJI

LOZNICA - Izuzev jabuke i kruške, u Podrinju je ranije završena berba voća čiji je rod značajno umanjila suša, dok su otkupne cene sveže šljive uticale na opredeljenje poljoprivrednika da od najvećeg dela roda tog voća proizvedu rakuju.

Stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zlatica Krsmanović rekla je da je na području njihovog delovanja, zbog veoma toplog leta bez padavina, berba voća uglavnom završena ranije nego inače.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Krsmanovićeva je ocenila da je ove godine, za razliku od prethodne, voća rodilo obilnije mada su dugotrajne suše i izuzetno visoke letnje temperature značajno umanjile prinose koji su, kada je reč o šljivi, iznosili od 10 do 60 kilograma (kg) po stablu.

To ukazuje na neophodnost primene svih agrotehničkih mera, među koje spada i navodnjavanje, tim pre što je od svih voćnih vrsta značajnih za taj deo Podrinja, šljiva je najviše podlegla negativnom uticaju manjka vlage, tako da su prinosi dosta umanjeni u odnosu na potencijal, ocenila je Krsmanović.

Krsmanovićeva je navela da se većina poljoprivrednika, ocenjujući da im je nepovoljna cena od osam do 14 dinara za kg sveže šljive, koliko su plaćali otkupljivači, odučila da najveći deo roda upotrebi za proizvodnju rakije od koje će, kako smatraju, imati veći prihod.

Budući da preovlađuje stari, tradicionalan način proizvodnje koji ne jemči vrhunski kvalitet šljive, potrebno je više destilerija, čije osnivanje je na području delovanja Zavoda primetno tek u poslednje dve godine, a prihvataju veoma mali deo plodova ocenila je Krsmanović.

Ona je podsetila da je tokom berbe vladalo veliko nezadovoljstvo otkupnom cenom maline i ukazala da, uprkos tome, poljoprivrednici planiraju podizanje zasada tokom jeseni, ako ne radi širenja proizvodnje onda zbog obnove postojećih.

Na teritorijama Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, koje svojim delovanjem obuhvata Zavod, najrasprostranjenija je šljiva koja se uzgaja na više od 4.300 hektara (ha), a slede malina pod kojom je1.762, jabuka sa 211 i kruška sa 116 ha, rekla je Krsmanovićeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.