SLIKA ŽIVOG PAKLA, MANASTIR OPKOLJEN SA SVIH STRANA: Monasi odlučni da brane svetinju po cenu života (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2021, 16:59

SLIKA ŽIVOG PAKLA, MANASTIR OPKOLJEN SA SVIH STRANA: Monasi odlučni da brane svetinju po cenu života (VIDEO)

Situacija je veoma kritična

Požar na Eviji se primakao veoma blizu manastiru Svetog Davida Starijeg. Policija i osoblje lokalnih vlasti započeli su evakuaciju sela Rovies i Paleokhori u sredu popodne, po nalogu vatrogasne jedinice, jer je i manastir ugrožen, prenosi Greek City Times.

Guverner regiona Centralne Grčke Fanis Spanos bio je u Roviesu i rekao je za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju da je plamen veoma blizu kuća "i da imamo obavezu da pre svega spasimo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljude".

Stanovnici u tom području primili su novu poruku sa broja 112 za hitne slučajeve u kojoj im se savetuje da evakuišu Rovies i Paleokhori jer su u neposrednoj opasnosti od požara, dok je put zatvoren kako bi se poslalo pojačanje prema Kalamoudiju, manastiru Svetog Davida Starijeg i Drimonasu.

Malopre su vatrogasci videli veliki plamen koji okružuje selo Damija, dok se vatreni front otrgao kontroli, okružujući sela i zarobljavajući ljude i vatrogasce u njima. Vatrogasna vozila su ostala zarobljena u različitim područjima jer putevi između sela Damija i Paleokhori više nisu prohodni.

Tri aviona i jedan helikopter nastavljaju da ispuštaju tone vode, ali postoji više vatrenih frontova i poziva za pomoć, bilo iz vazduha ili sa zemlje, stalno pristižu.

Situacija sa požarom oko Limnija na Eviji bila je kritična u sredu popodne jer je manastir Svetog Davida Starijeg u Drimonasu postao okružen plamenom koji nije bio udaljen više od 400 metara.

Monasi ostaju u manastiru, uprkos tome što su im policija, lokalne vlasti i vatrogasci rekli da se evakuišu, odlučili su da ostanu kako bi ga odbranili, dok su lokalni stanovnici požurili da im pomognu.

- . Plamen se uzdiže do 30 i 40 metara u šumskom području i opkolio je manastir. Ne možemo da dišemo od dima - rekao je iguman manastira za "AMNA".

- Slika je živog pakla i još se nije pojavio nijedan vatrogasni avion koji bi izbacio vodu - dodao je on.

Specifični požarni front jedan je od najopasnijih jer se kreće prema manastiru i području Drimonas, koje je evakuisano. Vatrogasci su postavili odbrambenu zonu sa velikim vozilima oko manastira i pokušavaju da spreče požar.

U međuvremenu, vatra se ponovo rasplamsala i ponovo snažno gori u blizini sela Kourkouli, koje je evakuisano u utorak, gde je situacija i dalje kritična.

Ruski vatrogasni avion B-200, kao i helikopter i tri aviona PZL deluju u tom području, dok se očekuje dolazak aviona Kanader da pruže pomoć. Još jedan vatreni front besni na Kalamoudi nakon što se plamen ponovo rasplamsao i sada preti selu, prenosi Greek City Times.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.