ŠLEP SA IZVEZENIM GRBOVIMA I ZLATNE TRAKE NA VENČANICI KRALJICE MARIJE: Biser muzeja na Oplencu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 10:05

ŠLEP SA IZVEZENIM GRBOVIMA I ZLATNE TRAKE NA VENČANICI KRALJICE MARIJE: Biser muzeja na Oplencu (FOTO)

Kraljica Marija je uvek bila skromna

Navršilo se tačno 60 godina od smrti kraljice Marije Karađorđević, supruge kralja Aleksandra. Tim povodom u kući kralja Petra I na Oplencu upriličena je izložba gde je između ostalog izložena i replika njene venčanice.

- Pored stalne postavke koja ovde postoji i dragocenosti porodice Karađorđević, ovde je i izložba kraljice Marije sa njenim dijademama kao i razne fotografije i originali naših poznatih slikara. Takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se ovde može videti i reprodukcija Aleksandra Petarića koja će biti izložena do avgusta a možda i kao deo stalne muzejske postavke - rekao je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

a njenim životom, naročito od veridbe pa preko venčanja i sve do smrti bavi se Aleksandar Petarić, koji je i autor ove izložbe. Kako kaže, on je u toj tematici preko 15 godina.

- Na venčanici možete videti dug šlep, ono što je karakteristično i zanimljivo je da su na šlepu izvezeni grbovi Rumunije i Srbije. Originalna venčanica je izrađena u Rumuniji, na njoj su ušivene i zlatne trake, jer to je rumunski običaj koji simbolizuje zrake sunca u smislu da ima lepih trenutaka u životu, takve haljine za venčanje su imale i njene sestre. Što se tiče nakita ona je taj dan nosila smaragdnu ogrlicu koju je dobila na veridbi kao poklon uz dijademu a druga ogrlica je poklon kralja Aleksandra pri rođenju kralja Petra.

- Jedna njena zlatna dijadema je ovde u stalnoj postavci. Celog života je pomagala naše ljude u logorima. Počeo sam sakupljanjem njenih fotografija potom literature, čitao sam dosta o njenom životu. 1922. godine bilo je venčanje koje je režirao Branislav Nušić, taj događaj je bio imponzatan. Kraljica Marija je tada izgledala fantastično, u crkvu je stigla u staklenoj kočiji bacala je sito, imala je nakonjče i cela svadba je bila propraćena iz svih delova saveta, ceo taj događaj je bio pojam - rekao je Aleksandar Petarić autor izložbe.

Koliko je bilo teško u to vrme biti supruga, majka i kraljica svedoči i predsednik krunskog saveta i prvi kancelar ordena kraljevskog doma Karađorđevića od 2007. do 2013. godine Dragomir Acović.

- Kraljica Marija je više od običnog građanina, ona je nosilac jedne legende. Osim što je bila supruga kralja Aleksandra i kraljica Jugoslavije bila je naša veza sa Nemanjićima i genetski naslednik čitave naše istorije - kazao je Acović.

Inače, pored ove, u četiri objekta zadužbine posetioci mogu uživati u čak četiri izložbe a 12. jula biće upriličene još tri izložbe jer se ove godine navršava 100 godina od upokojenja kralja Petra I.

Prema rečima upravnika Zadužbine u čitavoj centralnoj Srbiji ne postoji ni jedan muzej koji okuplja više izložbi nego što je to muzej kralja Petra I na Oplencu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.