SLEDEĆA NEDELJA JE OPASNA, EVO ŠTA JE CILJ: Doktor Kon apeluje na OPREZ, ipak nam donosi DOBRE VESTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 10:19

SLEDEĆA NEDELJA JE OPASNA, EVO ŠTA JE CILJ: Doktor Kon apeluje na OPREZ, ipak nam donosi DOBRE VESTI

Jutros se oglasila i Darija Kisić Tepavčević.

Sada jesmo u fazi kada ostaje "još malo", ali posle će biti "kao da ništa nije bilo". Čekamo situaciju kada budemo 2,3 dana bez smrtnog slučaja, tvrdi epidemiolog Predrag Kon, kazavši da nažalost očekuje još smrtnih ishoda.

Ono što je sasvim sigurno je da slabi mogućnost njegovog prenošenja, i to nema veze sa virusom, već godišnjim dobom, sve je otvoreno, veće je UV zračenje, a kako je manji broj obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukupna aktivnost virusa se smanjuje, dodaje Kon.

- Duplo više se otkrivaju asimptomatski slučajevi nego na početku. Mnogi se žale na te brojke, ali mi da ne radimo taj nadzor ne bi imali te brojke. Cilj je što manje smrti, a ne manji broj otkrivanja.

Kon kaže da, što se broja umrlih tiče, radiće se revizija svega toga, sa metodologijom ko je to direktno preminuo od korona virusa, pa će tek tada moći da se radi upoređivanje.

Sledeća nedelja je jedina koja bi mogla biti opasna, ali se ne predviđa da ćemo imati događaje koji bi doveli do ekscesa, objasnio je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros da od ukupnog broja novozaraženih u našoj zemlji, većina nije imala simptome.

- Nadamo se da će narednih dana biti sve češća informacija da imamo sve manje zaraženih. Na svu sreću niko od novozaraženih nije završio na respiratorima. Najbitnije je koliko je onih koji nemaju znakve bolesti. Kada je u pitanju Vranje više od dve trećine nije imalo simptome, ne bi ih ni testirali da nisu bili zaraženi oni sa kojima su bili u kontaktu.

Doktorka je još jednom naglasila da je oslabila aktivnost virusa i kod zaražavanja vidimo da je sve manje težih formi bolesti, to je nešto što nam ide u prilog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.