SLAVIMO SVETE APOSTOLE ARISTARHA, PUDA I TROFIMA I SVETOG MUČENIKA SAVU GOTSKOG: Ovu molitvu danas treba da izgovore svi koji su u nevolji

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 06:50

SLAVIMO SVETE APOSTOLE ARISTARHA, PUDA I TROFIMA I SVETOG MUČENIKA SAVU GOTSKOG: Ovu molitvu danas treba da izgovore svi koji su u nevolji

Sveti apostoli Aristarh, Pud i Trofim su hrišćanski svetitelji, koji spadaju u sedamdesetoricu apostola.

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima, kao i Svetog mučenika Savu Gotskog.

Sveti apostoli Aristarh, Pud i Trofim su hrišćanski svetitelji, koji spadaju u sedamdesetoricu apostola.

Aristarh je bio episkop u Apamiji Sirijskoj. Pominje ga apostol Pavle nekoliko puta (Dela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ap. 19, 29; Kološ. 4, 10; Filim. 23.). U Efesu je bio uhvaćen sa Gajem od naroda, koji se digao protiv Pavla. Kološanima piše apostol Pavle: pozdravlja vas Aristarh koji je sa mnom u sužanstvu. A u poslanici Filimonu naziva Pavle Aristarha pomagačem mojim, zajedno sa Markom, Dimasom i Lukom.

Pud je bio ugledan građanin rimski. Apostol Pavle ga spominje jedanput (II Tim. 4, 21). Dom Pudov je bio najpre utočište vrhovnim apostolima, a posle se obratio u crkvu, nazvanu Pastirska.

Trofim je bio iz Azije (Dela Ap. 20, 4) i sledovao je apostola Pavlu na njegovom putu, Na jednom mestu piše apostol Pavle: Trofima ostavih u Miletu bolesna (II Tim. 4, 20).

Molitva

Predanje kaže da molitvu danas treba da izgovore svi ljudi koji su u nevoljama ili im je protekli period bio težak:

"Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim."

Za vreme Neronova gonjenja, kada je apostol Pavle posečen, posečeni su i ova tri apostola.

U Gotskoj strani beše surovo gonjenje na hrišćane. Neki knez Gotski dođe u selo, gde življaše ovaj blagočestivi Sava i upita seljake, da li u njihovom selu ima hrišćana? Oni ga sa zakletvom uveravahu, da nema nijednoga. Tada Sava stade pred kneza i narod i reče: "Neka se niko ne zaklinje za mene, ja sam hrišćanin."

Videći ga knez bedna i siromašna, pusti ga s mirom govoreći: "Taj niti može štetiti niti koristiti!"

Druge godine pak o Uskrsu dođe neki sveštenik Sansal u to selo i otpraznova svetlu pashu sa Savom. Čuše to neznabošci, pa iznenadno napadoše na dom Savin, i počeše štapovima nemilosrdno tući ugodnike Božje, a još uz to Savu gola naga vukoše po trnju, pa ih onda obojicu vezaše uz drvo, i nuđahu im da jedu mesa od idolskih žrtava.

No Božji ljudi, sećajući se reči apostolskih, odbiše da jedu od nečistih đavolskih žrtava. Najzad osudi knez Savu na smrt i predade ga vojnicima.

Pun radosti pođe Sava na gubilište hvaleći Gospoda. Poznavši u njemu dobroga čoveka vojnici ga htedoše uz put pustiti, no Sava se veoma ožalosti zbog toga i reče vojnicima, da su oni dužni ispuniti zapovest kneževu. Tada ga vojnici dovedoše do jedne reke, vezaše mu kamen o vrat i baciše ga u vodu. Telo njegovo bi izbačeno na obalu. Docnije grčki vojvoda Junije Soranos, u vreme cara Valenta, ratujući s Gotima, nađe Savino telo i prenese ga u Kapadokiju. Postrada Sava sveti u svojoj 31. godini, 372 godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas slavimo Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima: Oni koji su u nevolji neka izgovore ovu molitvu

Izvor: 24sedam.rs, 28.Apr.2023

Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.