SKUPŠTINSKI CIRKUS!

Izvor: Kurir, 27.Nov.2010, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINSKI CIRKUS!

BEOGRAD - Za fiktivne zdravstvene preglede - 1,3 miliona dinara! Iako gotovo niko od poslanika ne koristi usluge skupštinske ambulante i nema obavezu da ide na sistematske preglede, parlament je za tu stavku zatražio i dobio 1,3 miliona dinara iz državne kase

BEOGRAD - Za fiktivne zdravstvene preglede - 1,3 miliona dinara!

Iako gotovo niko od poslanika ne koristi usluge skupštinske ambulante i nema obavezu da ide na sistematske preglede, parlament je za tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stavku zatražio i dobio 1,3 miliona dinara iz državne kase!

Ambulanta je posebna priča: od inventara tu je vitrina s toplomerom, aparat za merenje pritiska, pakovanje vate, boca alkohola. Nađe se i poneki „bendesin“ i „bromazepam“. U tih petnaestak kvadrata je i krevet za preglede, sto i stolice. U sekretarijatu Skupštine ne znaju koliko se poslanika dnevno pregleda i ko je bio poslednji. Upućuju nas na Zavod za zdravstvenu zaštitu organa unutrašnjih poslova. Otkud MUP, Skupština i lekari na istom poslu, niko ne ume da objasni.

Manojlo Manojlović, načelnik službe opšte medicine u Zavodu, tvrdi da lekarske ekipe ne plaća parlament.

- U poslednjih desetak dana niko od poslanika nije dolazio na pregled. Uglavnom svrate po neki recept ili zbog neke posekotine, sitne povrede... Sistematski pregled ne obavljaju u ambulanti. U danima kada zaseda Skupština dežura jedan lekar, medicinska sestra i vozač saniteta parkiranog ispred zgrade parlamenta - kaže Manojlović.

Poslanici listom tvrde da ne rade sistematski pregled, jer to nije obaveza. Velimir Ilić, lider NS, priznaje da je ušao samo jednom u skupštinsku ambulantu.

- To je bilo ono kad su mi rekli da sam pijan, pa da izvadim krv. Oni, međutim, to ne rade, pa su angažovali neku privatnu kliniku - priseća se Ilić.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, svrati ponekad u ambulantu da uzme recepte.

- Srećom, tamo nikad nisam imao intervenciju ili pregled. Nemamo obavezu da radimo sistematski, pa ga nisam ni radio, ali možda bi i trebalo da se to uvede. Naročito pregled psihijatra - šaljivo će Todorović.

Troškovi:

* naknade za rad lekarske ekipe, zaposlenih u bifeima i restoranima, obezbeđenja - 8,4 miliona dinara

* sistematski pregledi - 1,3 miliona dinara

* medicinski materijal za lekarsku ekipu - 25.000 dinara

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.