SKUPŠTINA USVOJILA GOMILU ZAKONA

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA USVOJILA GOMILU ZAKONA

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o Vladi i izmene više drugih zakona. Izmene Zakona o Vladi podrazumevaju da član Vlade ne može biti i poslanik, ni u Skupštini Srbije ni u Skupštini Vojvodine, ni u jedinici lokalne samouprave. Član Vlade ne može biti i član Izvršnog veća Vojvodine, niti izvršnog organa lokalne samouprave.

Član Vlade dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija. Usvojenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izmenama, Zakon o Vladi usklađuje nadležnost Vlade i položaj njenih članova s novim Ustavom i zakonima o državnoj upravi i o državnim službenicima.

Izmene se odnose i na Preambulu novog Ustava, koja proklamuje da su Kosovo i Metohija deo Srbije, pa se tekst zakletve koju Vlada polaže pred parlamentom menja i glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vlada je dobila ovlašćenje da se stara o ustavnosti i zakonitosti opštih akata opština, gradova i grada Beograda, odnosno da obustavi njihovo izvršenje kad smatra da nisu saglasni Ustavu ili zakonu, i da u roku od pet dana pokrene postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti. U suprotnom, rešenje o obustavi izvršenja prestaje da važi.

Broj narodnih poslanika koji mogu da predlože Skupštini da se izglasa nepoverenje Vladi povećan je sa 20 na 60 poslanika. Vladi je izglasano nepoverenje većinom glasova poslanika.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o državnoj upravi, Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Zakona o državnim i drugim praznicima i zakone o državnom pečatu Republike Srbije i o pečatu državnih i drugih organa.

Skupština je većinom glasova usvojila i novi sastav Republičke izborne komisije, čija je predsednica sudija Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić. Zamenik predsednika RIK biće pravnik Dejan Đurđević, koji je tu funkciju obavljao i do sada.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.