Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPSTINA SRJ USVOJILA SPORAZUM

Beograd -- Jugoslovenska skupstina usvojila je Sporazum o buducim odnosima Srbije i Crne Gore. Poslanici oba veca usvojili su i zakljucke DOS, Socijalisticke narodne partije i Savezne vlade koji se odnose na neposredan izbor poslanika u buduci parlament Srbije i Crne Gore i na izglasavanje Ustavne povelje u tom parlamentu. Savezna skupstina je delegirala i predstavnike za Komisiju koja bi trebalo da izradi Ustavnu povelju, a medju kojima je i predstavnik Vojvodine Miodrag Isakov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Takodje, Socijalistickoj partiji Srbije su ponudjena 2 mesta u pomenutoj komisiji. Posle usvajanja Sporazuma, predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic izjavio je da su sada otklonjene sve prepreke za normalan rad Ustavne komisije koja bi "do polovine juna vec mogla da uradi svoj posao". "Verujem da je ovim izrazena vecinska volja gradjana obe republike i da ce svi clanovi Komisije, kao i ostali politicki faktori, doprineti da kompromisom dodjemo do najboljih resenja jer se to od nas ocekuje, da se malo vise bavimo zivotnim pitanjima, a da pravni okvir uradimo u predvidjenom vremenu, da bismo posle ovoga imali izbore i ceo proces zavrsili do kraja godine", rekao je Micunovic.

Posto i republicki parlamenti treba da oforme Komisije za izradu Ustavne povelje, predsednik Veca republika i funkcioner SNP Srdja Bozovic upozorio je na moguce manipulacije vladajuce stranke u Crnoj Gori. Na ocenu portparola Demokratske partije socijalista Igora Luksica da su DOS i SNP dopisali Sporazum i "negirali sustinu njegovog karaktera", Bozovic je odgovorio da su upravo to uradile vlasti u Podgorici. "Nadam se da se aktuelne crnogorske vlasti nece odrediti na nacin koji bi obezbedio uslove da ta komisija bude zastupljena saglasno politickoj volji koja je predstavljena prisustvom poslanika u tom parlamentu. Iz nekih politickih krugova je ukazano da se oni nece libiti da iskljuce poslanike SNP i SNS navodno zbog toga sto cemo ucestvovati u radu Ustavne komisije i bezmlo nas kvalifikuju delegatima Srbije u Ustavnoj komisiji", kaze Bozovic.

Zasedanju Parlamenta nije prisustvovao predsednik SRJ Vojislav Kostunica, iako se to ocekivalo. Kostunica je obavestio savezne poslanike da je na putu i da mu je "zao sto ceo posao oko usvajanja Polaznih osnova nije zavrsen znatno ranije i sto nije vec odavno izabran deo Komisije za izradu Ustavne povelje". "Sad sta je, tu je. Vremena ima malo, ali ne i nedovoljno da se posao okonca. Bitno je samo da postoji politicka volja", naveo je Kostunica u pismu.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus slozio se s Kostunicinom ocenom da su rokovi probijeni, dodajuci da situacija nije dramaticna.

"Bilo bi dobro i u interesu svih nas da Ustavna povelja bude vrlo brzo napisana, u julu ili septembru da bude usvojena, da u novembru imamo izbore, u decembru novu Skupstinu i Vladu. To su prihvatljivi rokovi.

Ceka nas donatorska konferencija, pregovaramo da to bude u septembru, i tada bi moralo biti izvesno da ce postojati zajednicka drzava. Cekaju nas i pregovori sa Evropskom unijom, nastavak razgovora sa Svetskom trgovinskom organizacijom, a za sve to moramo da imamo odgovarajuce institucije", kaze Labus.

Labus se osvrnuo i na odluku predsednika SAD da na jos godinu dana produzi vanredne mere protiv Jugoslavije. Labus je rekao da postoji volja institucija SAD da zamrznuti racuni sto pre budu vraceni u Jugoslaviju i da Busova odluka nece predstavljati dodatne prepreke u tom pravcu. "Ne podrzavam obrazlozenje u toj odluci da se ta odluka produzava zato sto politika Jugoslavije prema Kosovu predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD. To apsolutno nije tacno i mi smo ucinili sve da se situacija na Kosovu smiri i takva pretnja vise ne postoji. Ono sto je racionalno u toj odluci je da su racuni lica povezanih s porodicom Milosevica i dalje zamrznuti i da su zamrznuti racuni lica protiv kojih postoje tuzbe pred njujorskim sudovima, pa nam to daje vreme da preduzmemo odgovarajuce pravne radnje da ta sredstva vratimo nazad", rekao je Labus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.