SKUPŠTINA SRBIJE DONELA ODLUKU: Izglasane izmene zakona o referendumu, na snagu stupaju odmah

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2021, 14:30

SKUPŠTINA SRBIJE DONELA ODLUKU: Izglasane izmene zakona o referendumu, na snagu stupaju odmah

Nekoliko članova se menja u odnosu na nedavno usvojeni Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri, što znači da se za njegovu primenu ne mora čekati rok od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Praktično, čim bude objavljen, on će stupiti na snagu, najverovatnije već od subote.

"Za" je glasalo 193.

U Skupštini Srbije upravo su izglasane izmene Zakona o referendumu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i narodnoj inicijativi, a stupaju na snagu dan kasnije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zakazao je za 13 časova glasanje, pošto se niko od poslanika nije javio da o tim izmenama zakona raspravlja.

.

Prvo, ukidaju se takse za overu potpisa, drugo, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od te četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrdjena na referendumu.

Omogućava se i da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovodjenje referenduma.

Predsednik Skupštine rekao je ranije da izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nemaju nikakve veze sa donetom odlukom o raspisivanju i održavanju referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa za 16. januar.

Zakon o eksproprijaciji je predsednik Aleksandar Vučić vratio parlamentu, posle čega ga je Vlada povukla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.