SKORO SVE ŠKOLE U SRBIJI IMAJU VIDEO-NADZOR: A evo da li je on pomogao roditeljima, nastavnicima i deci (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Okt.2016, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKORO SVE ŠKOLE U SRBIJI IMAJU VIDEO-NADZOR: A evo da li je on pomogao roditeljima, nastavnicima i deci (FOTO)

Poslednjih dana je u javnosti bilo dosta reči o video nadzoru u školama, kao preventivi za bezbediji i sigurniji boravaka dece u školama i vrtićima. Danas ga gotovo sve škole imaju, a koliki značaj ima za nastavnike, škole i decu govori direktorka škole "Bora Stanković", gospođa Zdravka Marjanović.

1. Od kada postoji video-nadzor u školi Bora Stanković?

U našoj školi postoje dva video-nadzora. Imamo unutrašnji video nadzor i to od 2009. godine koji je škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << finansirala sopstvenim sredstvima, a spoljni video nadzor imamo od pre tri godine i povezan je sa policijskom stanicom Voždovac, koji nam je donacija opštine Voždovac. Iskreno, osim što nam je od velikog značaja, jer škola više ne plaća noćnog čuvara koga smo imali, dodatna je sigurnost samim tim što je povezan sa policijskom stanicom. Naglasila bih da imamo izuzetno dobru saradnju sa MUP, jer verujete uvek kada smo im se obratili, na moju sreću nismo imali mnogo takvih situacija, bili su tu za samo desetak minuta.

2. Koliko je to olakšalo rad nastavnicima?

Video nadzor je dosta pomogao svima i deci i nastavnicima. Deca samim njegovim postojanjem malo više kontrolišu svoje ponašanje, tu pri tom mislim na one manje konflikte i " koškanja" do kojih je sasvim prirodno da dodje. Nastavnici opet s druge strane imaju veći spokoj, jer lakše mogu da utvrde kako je do toga došlo, pa samim tim brže i lakše rešimo problem. Manji problem imamo sa decom, nekad malo više sa roditeljima, ako bi to uopšte i moglo da se nazove problemom i to u smislu što se oni nekada postave previše zaštitnički, a deca im ne kažu iskreno kako je do konflikta došlo, pa nam u tom smislu snimak sa kamere dosta pomogne, bude kao objektivni "sudija".

Foto: Promo

Unutrašnjim video-nadzorom su nam pokriveni hodnici i fiskulturna sala, nemamo ga u učionicama. Volela bih da istaknem da imamo zaista sjajan nastavnički kadar i da su osim vdeo nadzora oni "budno oko" škole u svakom smislu, kako da nadgledaju decu tako i da ih "isprate" u svemu razgovorom, podrškom itd..Ljudski faktor je ipak nezamenjiv bez obzira na sve, naročito ukoliko govorimo o animiranju dece, veštini da primetite u čemu je neko dete najbolje i da to kod njega dodatno razvijate i u ostalom na to da ukažete i roditeljima.

3. Da li je od većeg značaja za one najmladje i ako jeste zašto?

Od istog je značaja za sve, samo što kod onih najmlađiih video nadzor pomaže i kod najbanalnijih stvari poput " izgubio sam ranac", što ih uznemiri, a kamerom ga lakše nađemo.

Foto: Promo

4. Od kolike je pomoći po vašem mišljenju spoljni video nadzor da se oteraju narko dileri od škola?

Na svu sreću, nemamo sa tim problem, a ne bi ni mogla droga tek tako da "uđe" u školu, jer osim kamera imamo i obezbedjenje, ali prevencija jeste. Ovaj video nadzor više znači u večernjim satima zbog okupljanja oko prostora škole gde postoji mogućnost da ima i toga, baš iz tih razloga je od velikog značaja sjajna saradnja sa policijom.

Znate kako najvažnije je da sa decom razgovarate na vreme da ne bi ni iz znatiželje došli u dodir sa nekim narkotikom i to već u trećem ili četvrtom razredu treba razgovarati o svemu što bi eventualno moglo da liči na devijantno ponašanje, a s druge strane treba forsirati razne druge stvari i tako kod njih pobuditi drugu vrstu interesovanja, poput raznih priredbi, manifestacija, sporta...na čemu insistiramo. Recimo škola Bora Stanković ima bratsku školu u Šangaju, tako da deca imaju priliku da vide i nešto više što kod njih probudi zdrave ambicije u kojima nema mesta drogi.

Foto: Promo

5. Koliko je po vašem mišljenju video-nadzor umirio i roditelje?

Roditelji su u potpunosti podržali i pozdravili uvođenje video nadzora i jednog i drugog, svesni činjenice koliki značaj ima. Većina njih podržava svaku inicijativu, a pomenula bih da nam i dobar deo donacija upravo dolazi od roditelja, onih koji recimo imaju svoje firme i bivših učenika. U ovu školu su recimo išli Novak Đoković koji nam pre nekoliko dan i bio gost, jer se snima dokumentarni film o njemu, a njegova poseta je više nego oduševila celu školu, a za decu je lep uzor. Postao je simbol škole, tako da će nas predstavljati i u bratskoj školi na predstojećem turniru u Šangaju.Mada je ova škola iznedrila mnoge sportiste poput Filipa Filipovića, Živka Gocića, Nataše Kovačević, Slobodana Mikića, Jugoslava Vasovića, Tanje Petrović i svi su nam dolazili u posetu, a sportske sale i terene smo njima i posvetili.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.